16 november 2007

Dyra fosterland

Inspirerad av bloggarvännen Knutes åsikter om snus-skatt har jag tittat lite närmare på beskattning överlag.

Huruvida man anser att beskattningen är "rimlig" eller ej, beror på ens politiska kursinriktning. Lever man efter den marxist-socialistiska principen att var och en "skall beskattas efter förmåga" - då kan man givetvis klämma åt snusare, rökare, chokladätare, kaffedrickare, eller varför inte tuggummituggare så mycket det någonsin går.

Anser man däremot att staten är endast till för att hjälpa individer med det som de inte kan lösa på egen hand - t.ex. rättsväsende, militär och annan infrastruktur som endast svårligen kan privatiseras - då är det uppenbarligen klåfingrigt storebrorsförmynderi att försöka detaljstyra individuella konsumtionsval.

Då någon form av statsfinansiering (läs: skatt) är oundviklig, så bör denna göras så bred och neutral som möjligt. Det minst skadliga system som hittills skapats verkar vara att endast använda sig av en konsumtionsskatt på individuell slutkonsumtion - samtliga andra skatter avskaffas.
Detta system låter individer hantera sina egna val - och dess konsekvenser...

Tobaksnyttjare uppbär rimligen högre försäkringspremier i ett dylikt system då försäkringsbolagens sjukdomstatistik (aktuariedata) lär utvisa graden av risk med tobaksbruk - vare sig det nu är i snus eller cigarrettformat. Är risken obefintlig så blir det ingen riskpremie - enkelt, och rättvist, eller hur?

Några exempel på svenska punktskatter. Mycket mer finns att läsa här.

Skall man skratta eller gråta åt detta stolleri?

Konstgödsel , 1.80 kr/kg kväve, 30 kr/kg kadmium.
Koldioxidskatt på bensin, olja, kol och gas, även på hushållsavfall som förbränns för uppvärmning
Naturgrusskatt, 13 kr/ton
Svavelskatt för allt som redan belastats med energiskatt eller koldioxidskatt, 30 kr/kg.

Vilken enorm byråkrati gömmer sig inte bakom allt detta, tänk er alla blanketter som ska skickas fram och tillbaka, alla arbetstimmar som läggs ner, tid som kunde användas till något produktivt.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.