06 november 2007

Eld och Is

Fem år innan det nya århundradet varnade New York Times för en katastrofal klimatförändring.
Huvudrubriken handlade om nya rön av geologer, men man varnade inte för Global Warming denna gång utan Global Cooling och året var 1895.

Det var från en av de fyra klimatperioder som förutspådde dramatiska förändringar under en 100- års period och de alternerade mellan att vi antingen skulle frysa ändan av oss eller dö av värmeslag.

Warren Anderson och Dan Gainor har studerat medias förutsägelser och rapporteringar om klimatet från 1895 och framåt och rapporterar detta i sin bok "Fire and Ice".

Författarna noterar att det förekommit fyra distinkta perioder som delvis överlappar varandra. Avkylning (1895-1932), Uppvärmning (1929-1969), Avkylning (1954-1976) och nu tillbaka till Uppvärmning (1981....)
Varje förutsägelse bar med sig sin egen domedagspredikan. Kanada skulle tex. försvinna eller sämre skördar skulle orsaka döden för miljoner.

Media rapporterar plikttroget eftersom de älskar kriser. Kriser skapar åhörare och pengar och det finns alltid "experter" som är villiga att säga vad som passar sig för tillfället.
Vissa experter är också kända för att fullständigt byta sida när det passar som tex. NASA scientist James Hansen.

Anderson och Gainor säger att de flesta vetenskapare håller med om att jordens temperatur har ökat med ungefär en grad under de senaste 100 åren. Det betyder inte att det är orsakat av människan. Även om så vore, är det oklart vilken inverkan det har.
Detta är inte en fråga om vetenskap utan om människor kan lita på medias rapportering av vetenskap.

Om du letar efter ett jobb så är "Global Warming" en karriär att satsa på. Amerikanska staten satsar 4 miljarder dollar per år på klimatforskning.

* *
Sydsvenskan , SvD

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Klimatdrevet vill tjäna pengar ocg som vanlig faller svensson i fällan. Det är synd om människan som Strindberg sa

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.