25 november 2007

En tolkningsfråga

När man opponerar sig mot påståendet att Islam inte är en fredens religion och visar på alla de grymma, blodiga konfrontationer runtom i världen där muslimer (för det allra mesta) är inblandade får man svaret : "Detta är inte det riktiga Islam"

Det är nonsens, det finns ingen "enda Islam", som man kan påstå är den riktiga Islam. Det finns ingen samordnande auktoritet, endast en mängd rivaliserande grupper som drar till sig anhängare.
Tolkningen av Koranen görs av ledare (imams eller mullahs) och vad de säger gäller bara för den grupp som följer dem. Således kan det inom ett land finnas många motsägande tolkningar och lagar.

Det finns ingen formell process där ledare blir utbildade och det händer ofta att någon inspirerande personlighet skapar sin egen grupp.
Vanligt är att dessa grupper försöker ta död på varandra och många bombningar och många mord har skett därför att radikala grupper anser att de mer moderata muslimerna är avfällingar.

Påståendet att "detta är inte det riktiga Islam" är egentligen fullständigt meningslöst.
Det enda som betyder något är hur många människor som väljer att följa de radikala muslimernas tolkning av Koranen. Även om de är i minoritet orsakar de enorm skada.

Om dessa radikala inte representerar det "riktiga Islam" hur kommer det sig att de har kunnat åstadkomma inbördeskrig, revolutioner, mord och global terrorism i en så omfattande skala?
Det måste naturligtvis bero på att det finns ett stort stöd för dessa "jihadisters" aktioner även om det inte medges öppet. Det sker med de andras goda minne medan man avvaktar.

Koranen skrevs under 600 talet på det sätt som man kan förvänta sig av en ambitiös stam-ledare som behövde rationalisera sina idéer och expandera.
Den är ett hopplock av kult och historia från många åskådningar där humanitära aktioner bara gäller inom den närmaste gruppen. En ideologi som enar stammen och ger dem tillåtelse att expandera från lokala rövare till universala.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Påståendet att "detta är inte det riktiga Islam"

Det argument er før blevet anvendt af flere totalitære styrer.
Senest af kommunisterne.

falkeøje

Berit sa...

Ja Falköga, jag började utkastet till min posting med: "I likhet med marxister som alltid hävdat....
Men sedan svävade jag ut och det blev för långt.
Ska nog ta upp det igen senare

Anonym sa...

Bra postning. Helt sant - detsamma gäller som sagt kommunismen och även kristendomen. Ingen har monopol på den "rätta uttolkningen" av dessa idéer.

Som sagt är det en billig undanflykt. Deras "riktiga islam" finns inte i sinnevärlden. Vi som är lite nyktrare koncentrerar oss på hur islam faktiskt funkar i just sinnevärlden.

Anonym sa...

Det är mycket riktigt e t t av problemen med islam, nämligen frånvaron av en muslimsk påve som kan ge ut centrala bestämmelser och anvisningar för hur Allah skall hyllas i praktik och teori.
Det ursprungliga reglementet är tydligen från 600-talet och i stort behov av uppdatering eller åtminstone Ändringstryck 1-200.
Så länge denna motsvarighet till katolikernas påve saknas kommer det att vara herrarnas fria åkning och fritt fram för de mest extrema knäppskallar att tolka koranen.

Jean Moulin sa...

Ett talesätt: om något låter för bra för att vara sant, så är det inte det heller.

Detta med tanke på floskeln om det stora flertalet muslimer som "moderata".

I jämförelse med vad och vem?

För det första: talar man om muslimer i tredje världen där flertalet bor, eller om de som invandrat till väst?

För det andra: det sunda förnuftet säger att hyper-extremisterna är ett fåtal, men det är också de västifierade, verkligt moderata muslimerna.
Mitt emellan dessa ytterligheter finns majoriteten som är mer eller reaktionära jämfört med den typiske västerlänningen
i synen på könsroller, religion och judar.

Till skillnad från försiktiga Sverige, företar man i Storbritannien ganska täta attitydundersökningar bland landets muslimer. Resultaten är klart oroande.

Till exempel sympatiserar 1 av 11 brittiska muslimer med självmordsbombare och hela 20 procent med militanta muslimer.

Daily Mail

Anonym sa...

Tack ännu än gång för dina inlägg Berit. Det är ju så sant det som du säger.....

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.