19 november 2007

En viktig Tradition

Thanksgiving, den viktigaste helgen i USA, firas denna vecka med familjemiddag på torsdag.

Ofta ser man det förklarat och beskrivet som: "En tidpunkt när familjer samlas för att fira sina traditioner och sin kulturella bakgrund."

I multikulturens förlovade tid skulle det innebära att vi här hemma äter köttbullar och kimpap (koreansk), några av våra grannar skulle festa på tacos och tequila, andra pekinganka eller yorkshire pudding.

Trots krampaktiga försök att förstöra även denna tradition är Thanksgiving emellertid ett tillfälle att fira en gemensam historia och bakgrund. Familjer och vänner över hela landet samlas i tacksamhet, äter traditionell kalkon och förevigar en pittoresk amerikansk (och spontant mångfaldig) tradition som startade 1621 av pilgrimerna och deras indiangäster.
President Lincoln gjorde dagen till permanent helgdag 1863 och Norman Rockwell illustrerade den till perfektion.

Thanksgiving har aldrig varit en dag när vi firar våra olikheter och våra otaliga varierande traditioner utan tvärtom en dag när vi hyllar ett nästan 400 år gammalt arv.

I Seattle, som är en av socialismens starka fästen, vill man emellertid ändra traditionen och i stället "hedra mångfalden bland elever, lärare och personal".
Den statliga skolan är rädd att förolämpa Native students (läs indianer) och påstår att Thanksgiving är en speciellt svår tid för dem. Skolstyrelsen har sänt ut en broschyr med "myter" för att bättre hjälpa eleverna att förstå och se ur indianernas synvinkel.

"Man säger att Thanksgiving är en tid av sorg när man erinrar sig hur generositet belönades med stöld av land och säd, utrotning på grund av sjukdomar och vapen. Den numera firade Thanksgiving är en påminnelse om 500 års svek som betalning för vänskap."
Vilken massa strunt! De indianer som man eventuellt kan hitta sörjande gör det därför att de blivit uppmanade och påhejade av sjukligt sinnade vänstervridna.

De européer som slog sig ner i landet gjorde inte någonting som indianerna inte hade gjort mot varandra i århundraden. Men jag antar att om man tar någons land och utsäde är det bara fult om man gör det mot någon av en annan hudfärg.

12 Kommentarer:

Anonym sa...

Ööh. Du försvarar alltså slaktandet och förföljandet av den inhemska befolkningen bara för att de krigade med varandra? Du lever verkligen efter den starkes rätt och inget annat.

Jean Moulin sa...

Tack för vacker postning.

Får associationer till Det Bästa på 60-talet och förstås Saturday Evening Post.

Norman Rockwell.com

Annan amerikansk favoritmålare är Edward Hopper.

Wikipedia'

Plus västernmålaren Frederic Remington, som jag mötte i en av mina historiska indianböcker i American Junior Library-serien:

Frederic Remington.org

Berit sa...

Detta land var mestadels obebott och vilt när våra förfäder började bygga vägar, och städer och skapade det rikaste landet på jorden. Det är den amerikanska andan att övervinna utmaningar, utföra stordåd och njuta av framgångar.
Thanksgiving är den tid när vi firar och visar uppskattning för vårt arbete, vår rikedom, hälsa, samhörighet. De allra flesta som härstammar från de ursprungliga indianerna uppskattar det precis som alla andra amerikaner.
De tillgodogör sig också frukterna av alla framgångar när det gäller teknik, vetenskap , medicin och ekonomi och uppskattar de individer som har gjort våra liv bekvämare och mer njutbara.
De indianer jag tillbringat tio år tillsammans med uppskattade sina motorsågar, utombordare, TV, pickup-bilar, nylonnät, hus med vatten och avlopp.....

Anonym sa...

De uppskattade säkert smittkoppor, våldtäkter och folkmord också. Men det var ju i framgångens tecken så då är det okej... Eller?

Sen finns reservaten kvar och nu kan äntligen indianerna köpa tillbaka allt genom sina casinopengar. Hoppas de köper upp sina gamla marker och river allt som finns där.

Berit sa...

Det är OK Ingrid, Du kan använda ditt eget namn.
Jag vet att du har en mycket romantisk bild av indianer men om du tror att de tidigare levde i någon sorts sagobokstillvaro utan våld och sjukdomar är du mer världsfrånvarande än jag trodde. Varför i fridens namn skulle de vilja riva ner det samhälle de nu lever i och njuter av?

Anonym sa...

Jag säger inte att det var bättre innan men du försvarar folkmord. Men du verkar tycka att allt som USA tar sig till är okej. Intressant.

Berit sa...

Massinvandringen till de Nya Världen och den snabba omflyttning av den infödda befolkningen är ingenting unikt i mänsklighetens historia. På sex kontinenter har sådana omflyttningar ägt rum under otaliga grymma invasioner och ockupationer ; det har varit regel snarare än undantag. Man kan beundra amerikanska indianers kultur utan att kalla det "folkmord".
Åsikten att enastående grymhet representerar våra handlingar i kampen mot dessa stenålderskulturer brister eftersom det inte sätter in händelser i den tidens sammanhang.
Det är rätt att de flesta indianer dog av sjukdomar som de tidigare inte kommit i kontakt med men det kan man knappeligen kalla "folkmord".
Det enda syftet det har är att inpränta skuld, osäkerhet och skam i unga amerikaner.
En av de viktigaste uppgifterna i undervisningen är att undanröja denna grundlösa, idiotiska lögn som karakteriserar den politiska korrektheten.
De tidiga koloniserarna var inte perfekta men att beskriva dem som massmördare är en akt av illvilligt förtal.

Anonym sa...

"De tidiga koloniserarna var inte perfekta" nej verkligen inte men man ska väl lära av historien? Är det rätt att slå ihjäl folk? Sen var det faktiskt så att Amerikanska armén faktiskt ägnade sig åt regelrätta massmord på indianer för att de inte passade där de var. Den vita mannens överlägsenhet har alltid handlat om vapen och sällan om tankekraft.

Berit sa...

Vad vi lär av historien är att den upprepar sig. Vi måste acceptera människan och anpassa vårt handlande därefter.
I vissa fall är det helt rätt att slå ihjäl folk, det beror helt på omständigheterna.
Den vite mannens överlägsenhet handlar om teknisk utveckling och det bevisar verkligen tankekraft.
Varför är du så feg att du måste skriva anonymt? Brist på logisk tankekraft?

Berit sa...

Anonym, varför kommer du gång på gång tillbaka till en blog där du tycker att vi som skriver är idioter (dina ord från skräp som aldrig publicerats), varför slösar du din tid på det? Det verkar mycket underligt.
Att jag dessutom vet vem du är gör ju det hela än konstigare.

Anonym sa...

lägg inte tid på att svara folk som skriver sådant som kan tyckas vara felaktigt, lev istället

Kärlek åt alla

Anonym sa...

Oj, va dumt det här är. Det fattar väl varenda människa att det begicks en massa övergrepp mot indianerna. Är ni helt pantade som tjafsar om det?
Vad blir nästa ämne? Att folk som agats som barn egentligen inte tyckte att det var så dumt?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.