09 november 2007

Engelskt tabu


För första gången sedan 11/9 anser jag att det finns fog att dra en parallell mellan andra världskriget och hotet från den islamistiska terrorismen. Speciellt för Storbritanniens del.

Melanie Phillips
skriver i Spectator att det i Storbritannien finns 100 kända terroristnätverk och, enligt brittiska Säpo, MI5, mellan 2 000 och 4 000 "hemodlade" terrorister (så få?). Man har hittills avslöjat ett dussintal planerade terrordåd. Naturligtvis går det inte i längden att förhindra ett nytt 7/7. För det finns det för många terroristiska femtekolonnare för vilka invandringen fungerat som en trojansk häst.

Detta har säkert bidragit till att tonläget i brittisk debatt skärpts. Till exempel så har Gordon Brown, landets socialistiske premiärminister, krävt "brittiska jobb till brittiska arbetare" och lovat deportera invandrare som säljer knark till "våra barn".

David Cameron, ledaren för de brittiska konservativa, kräver en drastisk minskning av invandringen. Tyvärr kräver hans svenske motsvarighet, Fredrik Reinfeldt, ökad invandring till Sverige och hävdar att det ursvenska är blott barbari. I vår huvudstad efterlyser kåsörer som DN:s Bengt Ohlsson fler minareter i stadsbilden och uppmanar motståndare till sådana - såsom stadens skönhetsråd - att emigrera till Finland.

Spectator

I Storbritannien däremot gör en kollega till honom, Rod Liddle, sig lustig över det schizofrena drag som brittisk invandringsdebatt numera uppvisar. Å ena sidan den hårdare tonen från de två stora partierna, å den andra yrkesförbud för konservativa politiker som inte respekterar vissa tabun.

Enligt Liddle kan man kräva drastiskt minskad invandring, om man kandiderar för Storbritanniens motsvarighet till moderata samlingspartiet, men man kan inte i en tidningsartikel ha med två ord. "Enoch" och "Powell". Det fick Nigel Hastilow erfara, när David Cameron tvingade honom att dra tillbaka sin kandidatur efter att han i en tidningsartikel nämnt just de orden.

Liddle har läst artikeln och inte funnit något i den som avviker det minsta från vad Cameron numera kräver. Bortsett från att Cameron aldrig skulle använda de två förbjudna orden. I övrigt är artikeln moderat i tonen och till större delen ett referat av vad väljarna i valkretsen säger. Det är där de förbjudna orden kommer in i bilden. En del av väljarna anser nämligen att Enoch Powell hade rätt.

Liddle skriver: "Det konservativa partihögkvarteret har sagt att man får diskutera invandringsproblem - vilket är förbaskat snällt av dem, tack så mycket - men det måste alltid ske med finkänslighet. Jag vet inte precis vad som menas med det. Jag misstänker att om man talar om invandring, så skall man alltid först nämna vilken välsignelse invandringen varit för landet - utan den hade vi förvägrats njuta av pensioner, chicken tikka masala, Lenny Henry, Notting Hill-Karnivalen och So Solid Crews heltäckande och uppiggande samlingsalbum från 2001, 'F*** It'. Kanske bristen på sådan visad vördnad var Nigel Hastilows misstag. Alla, utom allmänheten, är eniga om att vi har det mycket bättre tack vare massinvandringen. Mer levande, färgstarka, olika, etc."

Spectator

Nigel Hastilow.blogspot.com

1 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Fråga till läsarna av
Daily Mail:"Bör all invandring till Storbritannien stoppas nu"?

Tänk om en stor svensk tidning skulle ställa en sådan fråga?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.