08 november 2007

Fred i vår tid


Fredskonferensen som ska äga rum i Annapolis får mig att tänka på filmen Groundhog Day, med Bill Murray. Ni vet, när han upplevde samma fasansfulla dag gång på gång.

Var det inte meningen att mötet i Oslo 1993 skulle lösa alla problem och sätta stopp för den 6-åriga "Intifadan"?

Trots att Israel uppfyllde de flesta av överenskommelserna och garanterade betydande självstyre för den arabiska befolkningen från Judea, Samaria och Gaza genom att ge palestinierna auktoritet "misslyckades" araberna och genomförde inte en enda punkt av sitt åtagande.
De struntade i att officiellt erkänna Israels rätt att existera samtidigt som de fortsatte att dränka sin befolkning i stinkande antisemitism och hat. Resultatet av detta blev Intifadan år 2000. Intill denna dag uttrycker palestinska ledare sin politik, både Mr Abbas samt hans terrorist-rival, ledaren för Hamas, som går ut på att utplåna staten Israel.

Den arabiska utmattningen efter det första upproret ( intifadan, ) ledde dem till förhandlingsbordet i Oslo så att de kunde få lite andrum efter att de förlorat över 1,100 man under de sex åren mellan 1987 och 1993.
Denna gång är anledningen att Abbas är i desperat behov av att behålla politisk makt inför Hamas växande inflytande. Mr. Abbas vill att USA ska rädda honom om han sätter sig vid samma bord som Mr. Olmert.
Abbas har tidigare i år erhållit hjälp från USA och mycket av den militära hjälpen beslagtogs av Hamas i både Gaza och Västbanken och användes för att mörda israeliska medborgare.
En historisk tillbakablick visar det fåfänga i att försöka förhandla mellan svurna fiender. Har man inte lärt sig någonting? Listan är lång när det gäller moderna statsmän som velat skaffa sig rykte som stor fredsmäklare, Neville Chamberlain, Richard Nixon, Jimmy Carter och Bill Clinton och nu George Bush och Ehud Olmert.

En annan fråga som borde ställas till dem som söker en dagsländelösning på mellanösternkonflikten är: "När blev ordet fred en process i stället för ett tillstånd?"
Det finns ett bra uttryck: "Lura mig en gång och du ska skämmas, lura mig två gånger och jag ska skämmas."

De som vrider sina händer och ojar sig över att krig inte löser några problem har fått det om bakfoten.
"En studie av mänsklighetens historia," säger Winston Churchill, "är en studie av krig."
Det är tyvärr den mänskliga rasens kännetecken och det ändras inte av de bästa avsikter.

* *
Sydsvenskan

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.