29 november 2007

Ghent förbjuder huvudduk


Belgiens tredje största stad, Ghent, har nu förbjudit alla stadsanställda att klä sig i muslimska huvuddukar eller andra religiösa och politiska symboler.
Förslaget, som kom från Flemish liberal party, gick igenom med rösterna 26 mot 23 med Liberals, Christians och Vlaams Belang som röstade för. Socialister och Gröna var emot förslaget.

Det är typiskt att notera att när man skriver Vlaams Belang måste man alltid lägga till ordet "far-right" medan man aldrig ser det epitetet när det gäller socialister eller gröna. ( min observation)
När man tittar närmare på lagen blir den emellertid väldigt urvattnad eftersom undantag omedelbart träder i kraft. Således säger man att det ska gälla anställda som kan ses av allmänheten... MEN det kommer inte att påverka lärare eller poliser. Poliser kanske inte ses av allmänheten i Belgien?

Ghent följer regler som tidigare genomförts i Antwerpen men där har man senare ändrat beslutet och tillåter kvinnor som arbetar på daghem att bära schalett i stället för traditionell huvudduk.
Meningarna är delade, vissa tycker att detta hjälper kvinnor att integrera i samhället, andra säger att det är diskriminerande.

Hur länge kommer det att dröja innan vi hör talas om dödshot mot medlemmar av Ghents styrande?

4 Kommentarer:

DonMale sa...

Ännu ett bevis på att muslimer runt om västvärlden får inga rättigheter. Hur vågar ni då säga att ni är världens friaste värld. det är som att säga du berit kan inte få klä dig i kjol idag.

Anonym sa...

Ännu ett bevis på hyckleriet om att vestvärlden är det friaste samhället. Ni begår precis samma handlingar som nazisterna begick emot judarna, sakta men säkert kommer invandrarfientliga partier att ta över... och det är precis det som börja hända runt om i världen efter 11/9.

Knute sa...

"Skulle svenskarna kunna bli galna nazistiska folkmördare? Oj vilken nazistpotential, right… Hur har någon ens fått för sig att svenskarna skulle bli nazister? Inte ens under 30- eller 40-talet var nazismen särskilt omtyckt här i Norden, och då var ju totalitära ideologier på sin höjdpunkt. Varför skulle folk bli galna idag om de fick korrekt, relevant och rättvisande information?" (har tyvärr tappat bort på vilken blogg jag hittade detta citat)

Dumt att blanda ihop muslimerna med judarna. Judarna blev syndabockar men det går inte att göra 1300 miljoner muslimer till syndabockar, det är fysiskt omöjligt. Deras religioner är också helt olika, den ena fredlig, den andra krigisk. Islam har till skillnad från judendomen och kristendomen inte den gyllene regeln, att det du inte vill att människorna ska göra mot dig ska du inte göra mot dem.

Sverige är det land i Europa där antisemitismen ökar mest, näst efter Frankrike. Dessa två länder har också störst muslimsk invandring, så man kan anta att judefientligheten för det mesta är importerad och hänger ihop med Koranens bud om att alla judar ska dödas, vilket i sin tur är en bidragande orsak till spänningarna mellan Israel och dess grannar.

De mest "moderata" och "demokratiska" muslimer tappar greppet om man pressar dem, och börjar helt plötsligt skrika om att "alla judar ska dö" och "ni kommer att märka att det blir vi som vinner".

Ilskna reaktioner är alltså inte förvånande när man ifrågasätter profetens politiska agenda, den är sammanblandad med deras mest privata och intima moral och de känner sig hotade.

Ni är bäst av alla människor i världen, heter det i Koranen (3, 111), och därför ska ni bekämpa de otrogna tills de underkastar sig. Stackars människor som behöver tro på sådana absurda idéer. Vore det inte för deras oljepengar bodde de fortfarande i tält. "Varje kylskåp, varje stickkontakt, varje skruvmejsel, för att inte tala om högteknologiska bedrifter, representerar en stum förödmjukelse för varje arab som kan tänka en självständig tanke."

Berit sa...

Donmale, "don't kill the messenger", jag visar bara på vad som händer i Holland. Personligen anser jag att folk kan gå klädda som de vill om det inte inkräktar på arbets-säkerhet och sanitet. Att dessutom blanda in olika huvudbonader tillsammans med uniformer är en styggelse.
MEN som arbetsgivare ska jag ha all rätt att slippa anställa någon som flera ggr. om dagen måste tvätta stora delar av kroppen och ta rast för att bedja.
Jag skulle heller inte vilja att anställda som är mitt "företags ansikte utåt" skyltar med en religion/attityd som går stick i stäv mot demokrati och frihet.
Muslimer måste lära sig att hantera sin tro som ett personligt förhållande med gud och hålla det privat.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.