05 november 2007

Håll ett öga på Pakistan


Pakistans president Pervez Musharraf upphävde konstitutionen i lördags och förklarade katastroftillstånd i landet.
Han avskedade hela Högsta domstolen och har ensam tagit makten i riket.
Anledningen enl. Musharraf är hotet om ett växande militant maktövertagande och gatorna kontrolleras nu av beväpnad militär.
Ledande oppositionsfigurer har arresterats, regeringsbyggnaderna har förvandlats till taggtrådsomgärdade fängelser och man har tagit över privata TV-stationer.

Hans opponenter hävdar att det är missvisande att skylla på militanta grupper och att den enda anledningen är att Musharraf försöker säkra sin egen politiska överlevnad.

Musharraf har förlorat väsentligt i popularitet under de senaste månaderna men från USA-håll har man försökt bromsa honom från att ta till detta drastiska maktövertagande.
USA har pumpat 11 billioner dollar in i landet sedan 2001 och England har också bidragit med många miljoner. Både dessa länder säger att de ska ta hjälpen under omprövning nu.

Man kan spinna vidare på tankarna kring denna coup.

Om det verkligen är så att radikala islamer under ledning av Osama bin Laden får mer kontroll i landet och är på väg att ta över makten så skulle det innebära att dessa terrorister äntligen kommer i kontroll av kärnvapen. Alla tänkbara åtgärder måste vidtas för att det inte ska hända.

USA har hittills avstått från att gå in i de bergsområden där bin Laden tros hålla till. Man har undvikit det för att inte göra det svårare för Musharraf att kontrollera landet.
Dessa stammar är nu de som sägs utgöra hotet mot landet, så det borde innebära att det är fritt fram för USA att handgripligt gå in och ta bin Laden.

* *
Sydsvenskan . . . . . . SvD . . . . .

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Ni har gjort ett smärre fel i postningen; det engelska "billion" mostvarar svenskans "miljard". Det är dumt, men så är det.
1000000 = sv. miljon, eng. million
ovanst.*1000 = sv. miljard, eng billion
ovanst.*1000 =sv. biljon

Svenskans "biljon" är alltså 1000 engelskspråkiga "billions".

Jean Moulin sa...

Att islamisterna tar makten i Pakistan och får kärnvapen är något som jag fruktat sedan 2001.

Se artikel på länk om A Q Khans bidrag till kärnvapenspridningen.

Ny Teknik

En av många orsaker till att jag till skillnad från mina bloggvänner Berit och Knute inte var för USA:s invasion av Irak var just fruktan för, att det skulle ge islamisterna i Pakistan
ett bredare stöd och leda till att den USA-vänliga regeringen störtas. Risken för att det snart händer är överhängande.

Knute sa...

Jihad i Malmö berättar om jihadismens rötter i Sepoymyteriet i Indien 1857.

Strax efter upproret startades en fundamentalistisk koranskola i staden Deoband, som förde vidare den jihadistiska traditionen från 1857. Denna deobandirörelse spreds över indiska kontinenten och dess grannländer. 1985 hade den startat 7.000 koranskolor i Indien/Pakistan; den största i Peshawar, där också de afghanska talibanerna utbildades.

Hardliners tar över i Storbritannien:

I all tysthet har den islamistiska Deobandi-sekten från Pakistan tagit kontrollen över hälften av moskéerna och de flesta muslimska skolor i Storbritannien.

http://jihadimalmo.blogspot.com/2007/11/jihadismens-rtter.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.