03 november 2007

Familjens ära sitter inte mellan benen


I den danska boken ”Mödom på mode" skriven av Kristina Aamand och Asif Udin får vi möta sex invandrarkvinnor som bor i Danmark:

En arabisk flicka överväger att köpa ny mödomshinna efter en våldtäkt hon inte kan berätta för någon om. En gammal pakistansk mor sliter med att sonen har fått dansk käresta. En ung kvinna som har kommit till Danmark efter giftermål med en kusin sitter besviken kvar, kusinen vill inte ha henne. En dansk kvinna kämpar mot en gammaldags svärmor. Huvudpersonerna är alla muslimer.

Författarparet har jobbat med invandrargrupper i åratal och lever själva i ett blandat äktenskap. De säger att de inte är rädda för att boken kan leda till stigmatisering av en utsatt grupp. Generaliserar de med sin problemfokuserade bok?

Vi har valt dessa sex historier för att vi har hört dem gång på gång och känner att de representerar problemställningarna bra, säger Aamand.

Upproret mot urgamla traditioner måste komma från invandrargrupperna själva, är budskapet i boken. Vilket är på linje med att de vill ta ifrån Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard initiativet i debatten om invandrarkvinnors frigörelse i Danmark. Nu är det på tid att andra kommer på banan, tycker de två, skriver norska Dagbladet.

Därmed syftar de förstås på Aamands bror Naser Khader, en av Danmarks mest populära politiker, som för övrigt även han skrivit en omtalad bok, ”Ära och skam”.

Khader och hans syster Aamand är pålitliga demokrater som gör en pionjärgärning genom att försöka befria muslimerna från hederskulturen. Familjens ära sitter inte mellan benen.

Jag vänder mig dock emot att man måste skylta med invandrarbakgrund för att få lov att uttala sig om islams absurda kontroll av sexualiteten.

Document.no

2 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Här tror jag att man kan komma långt med sexualupplysning.

Enligt medicinsk expertis finns ingen mödomshinna.

Att operera tillbaka en, som sker, är inget annat än lurendrejeri med ekonomiska motiv.

Upplys alla invandrare om svenska syn på saken: det finns ingen mödom att bevara!

RFSU


DN

Knute sa...

Langt interessant interview med Kristina Aamand i Jyllands-Posten – Kristina ville redde sit ægteskab – men så mødte hun sin ungdomskæreste.

‘Jeg mærkede mig selv. Lige pludselig. Det var ligesom at ramme en ren tone – PLING – og så stod det klart for mig, hvordan jeg havde det – sådan helt inderst inde, når alle andres meninger var skrællet væk. Og så tænkte jeg bare: Jeg skal skilles! Jeg gad simpelthen ikke bruge resten af mit liv på kulturelle konflikter og mennesker, som ikke respekterede mig.’

http://www.uriasposten.net/archives/68577

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.