28 november 2007

Importarbetare dumpar lönerna

"Redan idag leder arbetskraftsimport till lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Lönerna pressas i hela branscher. Ett ovanligt upprörande exempel fick vi i samband med ombyggnaden av Preemraff i Lysekil. Två hundra thailändska arbetare tvingades strejka innan de med det svenska fackets hjälp fick ut sin lön.[. . .]

I boken 'Arbeidskraftimport – velfersstatens redning eller undergang' försöker den norske sociologen Ottar Brox reda ut begreppen. Frågan gäller inte om Norge – eller Sverige – tjänar på den invandrade arbetskraften. Istället måste vi ställa oss frågan; vilka grupper påverkas om det plötsligt finns billig arbetskraft att köpa. Det är trots allt vad det handlar om.
För att förstå arbetskraftsimportens effekter räcker det inte att tala om individer och nationer. Det är framför allt en fråga om klass."


Aftonbladet

Tack till Robsten och Grue för namnet Ottar Brox, som jag googlade på och då fann artikeln på länken ovan.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är precis det här som alla liberaler hoppas att vi inte skall förstå, att det som är bra för en nation eller för hela världen inte alltid är bra för ett lands folk.

Jag har läst en del nationalekonomi och där tvekar man iaf inte att ta upp den negativa sidan med arbetskraftsinvandring(något som saknas i den svenska politiska debatten) att hela arbetarklassen har och kommer drabbas av pressade löner och sänkta arbeträttsliga- och arbetsmiljöskydd.

Vi har inte ens den fördel som andra länder som USA och England har att de attraherar åtminstone hyfsat stor del högutbildade som kan tävla om lite högre yrken och bidra till nationens välstånd.

I Sverige så kör vi på fulla muggar med en invandring som tar in tusentals människor utan skyddsbehov som har låg eller noll utbildning och som det kommer ta åratal att omskola till något vettigt(om det ihuvudtaget går).

Det är ekonomiskt vansinne och framförallt ett slöseri med resurser när vi hade kunnat hjälpt miljoner människor på plats för samma pengar som idag går till att placera "flyktingar" i uttjänta miljonprogram och försörja dem.

Jean Moulin sa...

Jag har ingen nationalekonomisk skolning alls, men har ändå förstått att det förhåller sig på det viset du beskriver.

Det viktigaste vi kan göra är att medels kunniga personer som du punktera alla dessa myter om den nationalekonomiska och demografiska nödvändigheten av fortsatt massinvandring av människor från tredje världen.

Jag har i tidigare inlägg genom citat ur brittisk och amerikansk mainstreampress bevisat, att det finns gott om nationalekonomer och befolkningsstatistiker som avvisar
"när 40-talisterna går i pension"-argumentet.

Anonym sa...

Du har såklart helt rätt, en viktig del i det här arbetet är bloggar som din som inte censureras i samma grad som den traditionella median.

Jag skulle nog aldrig våga gå ut i en tidning och säga det jag skrev här, helt enkelt eftersom jag gärna vill ha ett jobb att gå till även i framtiden och en lägenhet att bo i.

Jean Moulin sa...

Mitt handle fyller samma funktion:
min fru vill inte bli associerad med mina åsikter rent yrkesmässigt.

Med andra ord har vi ett berufsverbot/yrkesförbud här.

gertrud sa...

Det säger sig själv att med den invasion av främlingar som Sverige har öppnat för, blir det lönedumpning på arbetsmarknaden.

Aftenposten nämner som ett ovanligt upprörande exempel att två hundra thailändska arbetare inte omedelbart fick deras lön vid ombyggnaden av Preemraff i Lysekil. De var tvungna att strejka innan de med det svenska fackets hjälp fick ut sin lön.

Är det tillfälligt att det rör sig om Preemraff i Lysekil, Nordens största raffinaderi?
Det ägs av den stenrika arabiska mångmiljardär, sheiken Al-Amoudi, som håller på att köpa upp Sveriges industri och investerar i hamnanläggningar, entreprenörverksamheter etc.

Araberna har urgamla traditioner för slavhandel och slavarbete, som fortsatt är levande. Så det är knappast överraskande, att de thailändska arbetarna inte fick deras lön utan hjälp från den svenska fackföreningen.

Jean Moulin sa...

Tack Gertrud för intressant exempel. Jag bara såg en rubrik om saken men tänkte inte mer på saken.
Nu gör jag det.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.