14 november 2007

Saudiprins köper flygande palats

Something rotten. Från Document.no:

Något är allvarligt galet när en medlem av kungahuset köper sig en Airbus 380 som privatflyg. De saudiarabiska prinsarnas extravagans väckte tidigare en viss fascination. Men prins Prince Alwaleed bin Talals köp av en Airbus för 350 miljoner dollar är knappast god reklam för kungadömet.

Flyget ska dessutom skräddarsys så att prislappen ökar med 50-150 miljoner dollar. Kungafamiljen framstår som bortskämda, som korrupta, helt utan ansvar.
Saudiarabien tjänar vanvettigt med pengar. Men enorma summor slösas bort, och Airbus-köpet illustrerar vad som är galet

Fenomenet berör de muslimska ländernas användning av pengar. Jørgen Lohne i Aftenposten rapporterade nyligen från Algeriet, som har upplevt ekonomisk tillväxt. Han förvånades över att ungdomen var negativ och bara önskade att emigrera. Kan det ha något med prioritering att göra? Algeriet håller på att bygga världens största moské. Är det vad landet behöver? Liknande gigantomani finns också på andra ställen. Varför ska den nya moskén i London vara så stor? Det utmanar omgivningen. Det samma gäller Köln. Vad pengarna går till säger något om ett slags storhetsvansinne, och en oljerikedom som kom och gick. Detta är inte västliga företags skull, utan egen prioritering. Document.no , Yahoo News

I flygplanet ska naturligtvis finnas ett tält.
”Eftersom kunden njuter av ökenutflykter, finns på övre däck ett mysigt gömställe möblerat med låga bord och persiska mattor. På ena sidan öppnas tältet mot en väggmålning av en skimrande ökenutsikt.”
Pimp my Jet

Sammanlagt en halv miljard dollars, det var inte dåligt.

Det påminner om Spanien som på 1500-talet levde på Sydamerikas silver, och inte behövde tillverka något själva eftersom allt gick att köpa. Till skillnad från araberna är norrmännen kloka som inte går i den fällan utan placerar sina pengar i Oljefonden, så att inhemsk industri och kunnande inte ska försvinna.

2 Kommentarer:

Berit sa...

Undrar om Alwaleed köper "carbon offset " av Algore för sina resor?
Kommer ni ihåg för några år sedan när Giuliani vägrade ta emot en check på 10 miljoner dollar, en donation för återuppbyggnaden av Twin Towers? Det var samme Alwaleed som hade undertecknat den checken samtidigt som han yttrade att "USA kunde vänta sig att 9/11 skulle hända....de stöttar ju Israel.
Alwaleed skänkte för två år sedan 40 miljoner till Harvard och Georgetown universiteten och de lämnade inte tillbaka checken. I stället innebar det att Alwaleed på så köpte en massa saudi-islam-vänliga studier för att, som han säger"Bygga en bro mellan Öst och Väst".
Vi ser emellertid inte att han eller någon annan Prins skänker pengar för att etablera kristna studier i Saudiarabien där man inte ens har frihet att utöva någon annan religion än islam.

Jean Moulin sa...

Money goes a long way!

Det du berättar visste jag inte.

Jag har en tendens att underskatta araber och muslimer, så jag kanske bedrar mig själv.

Jag menar, de klarar inte av att utvinna sin egen olja, så vad klarar de av egentligen? Finansiera terrorism? Bygga moskéer?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.