09 november 2007

Små lyckliga länder som svikits av sin politiska elit

Ayaans blog

Holländaren Ian Buruma har fått en egendomlig artikel publicerad i Sydsvenskan, "Små lyckliga länder". Vid en första genomläsning får man intrycket att vi borde välkomna islam i alla dess former. Vi är så självgoda, tycker han, därför är det rätt åt oss att straffas.

Till råga på allt ljuger han om varför den islamkritiska Ayaan Hirsi Ali inte kan vara kvar i Nederländerna, det beror inte på de politiskt korrekta, sådana som han själv, eller på militanta muslimer, utan på "holländska xenofober som gillade en rättfram svart kvinnlig immigrant från Somalia lika litet som de gillade muslimer."

Ett lite väl genomskinligt försök att få islamkritik att likna rasism. Buruma verkar vara ännu en av dessa ynkliga vänsterister som vrider och vänder på sanningen.

Själv säger Ayaan Hirsi Ali:

Koalitionsregeringen har alltid betraktat mitt arbete som själva orsaken till radikaliseringen av muslimer i Holland. Jag tror att regeringen gärna vill sända en varning till andra i Holland för att få dem att hålla mun. Samtidigt vill man lugna landets muslimer, så de förhåller sig i ro: ”Se, vi är på er sida. Ayaan Hirsi Ali är den stygga, vi är de goda”.
Jyllands-Posten

Det är svårt att bli klok på vad Buruma egentligen vill säga. Han kanske är mer nyanserad än vad som framkommer av denna artikel. Beskrivningen av den liberala politiska eliten är bara att instämma i:

"Denna uppfattas som oförmögen eller ovillig att bromsa såväl invandringsvågen, kriminaliteten och den militanta islamismen som den nationella självständighetens erosion till följd av EU-byråkrati och global kapitalism."

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag inte hittat Project Syndicates original på engelska, men frågan är om det inte rör sig om en förvanskad översättning, som inte Svenska Dagbladet inte är helt obekant med.
T.ex. "översattes" Ian Burumas rubrik "The Strange Death of Multiculturalism" till "Islam hotar inte vårt Europa". Dessutom översattes "become assimilated" till "smälta in i" bland andra censurer.
Jämför Project Syndicates original med SvD:s "översättning". Eller läs Erixon!

Knute sa...

Upprörande tilltag av tidningen, om det stämmer att även denna artikel av Buruma är manipulerad.

Eller har de helt litat på översättaren?

Knute sa...

Jean Moulin har skrivit om "allas lilla hjältinna Ayaan Hirsi Ali" i en kommentar till sin postning om
de gröna fotbollarna

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.