16 november 2007

Snuset blir regeringens fall

När kylan biter till är det inte bra att tvingas gå utomhus och röka. Det försämrar kroppens försvar mot kyla. Snusaren är priviligerad som kan sitta kvar vid bordet. En oförarglig person som inte förpestar omgivningen med rök, och snus i portionspåsar är diskret och går lätt att smuggla ur munnen om man till exempel ska kyssa någon. En nackdel är förstås att man riskerar bli impotent av nikotinet.

Men regeringen är helt okänslig för sådana argument, kanske ingen av dem snusar, vad vet jag. Däremot är jag ganska övertygad om att regeringen kommer att nästa val på grund av sina gigantiska skattehöjningar på snus. Tillåt mig att citera en bloggare vars politiska åsikter i övrigt jag kanske inte delar, men som onekligen träffar huvudet på spiken i snusfrågan:

"Det blir bland annat Sveriges snusare som får pynta upp ännu mer. Bland annat för att de inte kan köpa ryskt eller makedonskt smuggelsnus av någon tradarchaffis som cigarettmissbrukarna kan. De är hänvisade till att köpa de produkter som finns i Sverige, och gjorda i Sverige och det vet såklart Anders Borg.

Men jag tror att nya skattehöjarpartiet biter sig själva i röven med det här. Inför förra valet bytte man kostym och ljög om att man var ett arbetarparti, något som med all önskvärd tydlighet lyst igenom att man inte är (var är byggsmeden, undersköterskan, städaren, lastbilschaffisen eller tidningsbudet i regeringen?) och fick såklart en hel del röster av just arbetare. Men om nya skattehöjarpartiet bara bemödat sig om att titta lite på sin nya väljargrupp hade man nog snabbt kunnat konstatera att något putar ut i bakfickan på många av dem. En dosa snus. Dessa lär inte gilla den ständiga prishöjningen på deras snus."

Jag håller med om att moderaterna är ett skattehöjarparti vad gäller snuset, men inte i övrigt, det är socialdemokratisk demagogi att påstå. Regeringen har faktiskt sänkt skatten, jobbavdraget ger ju mer i plånboken. Men för en snusare är det inte kul att se hela skattesänkningen ätas upp av straffskatten på snus. Liten tuva kan välta stort lass. Inte så liten tuva förresten, det finns många snusare bland väljarna.

7 Kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte ganska rimligt att man höjer skatten på t.ex snus, som ju är en, förvisso underbar, men inte överlevnadsnödvändig produkt?

Det är ett frivilligt val att snusa. De skador vi snusare kan ådra oss kostar i vård, och det borde väl rimligen betalas av oss och inte av de som inte snusar?
Ex.vis bukspottskörtelcancer, munhålecancer osv. Det handlar ju om en ganska vettig grej egentligen. Man ger fördelar för de "överlevnadsnödvändiga" sakerna i livet, såsom jobbavdraget, istället punktbeskattar man icke livsmedel som orsakar skada av/hos de som använder det. Därmed kan ingen beskylla oss för att inte städa upp vår egen skit.

Högst vettigt tycker jag.

/Nöjd snusare med en valsedel till MP

Knute sa...

Cancer är inte alls vanligt bland snusare. Däremot förkortar de sitt liv och kanske dör knall och fall i hjärtinfarkt.
Min poäng är att det är vansinnigt dumt att klämma åt snusarna men inte rökarna. Skattefria cigaretter går att få tag i, men snus får man tillverka själv i så fall.

Knute sa...

Läs Berits postning om punktskatter!

http://everykindapeople.blogspot.com/2007/11/dyra-fosterland.html

Anonym sa...

“Det, Philosopherne tale om Virkeligheden, er ofte ligesaa skuffende, som når man hos en Merchandiser læser på et skilt: Her rulles. Vilde man komme med sit Tøi for at få det rullet; saa var man narret, thi Skiltet er blot til salgs” (Søren Kierkegaard i Enten Eller, 1843)

Sonia
http://Danmark.Wordpress.com

Knute sa...

"Det filosoferna säger om verkligheten är ofta lika vilseledande som när man hos en lopphandlare läser på en skylt: Här manglas. Skulle man komma med sin tvätt för att få den manglad så vore man lurad, ty endast skylten är till salu."

Tack för Kierkegaard-citatet Sonia!
Antingen-eller innehåller många suveräna aforismer.

http://www.kierkegaard.net/SK/diapsalm.html

Anonym sa...

"Det är ett frivilligt val att snusa. De skador vi snusare kan ådra oss kostar i vård, och det borde väl rimligen betalas av oss och inte av de som inte snusar?"

Ovanligt korkad kommentar. Rent vetenskapligt finns det inga belägg för livsförkortande effekter. Snarare tvärtom. Ökningen är buksportkörtelfrekven är så liten att den kan sägas vara försumbar. Snarare är det så att snuset räddar tusentals liv. SÅ vad är det vi ska betala ännu mer skatt för? på vilket sätt har snuset kostat staten mer pengar? Svenska politiker brukar stolt hävda att vi har minst rökare i västvärlden - javisst, för att vi har flest snusare. Bojotta den inkompetenta regeringen och rösta SD nästa gång, det är mitt förslag.

Knute sa...

Calle, jag håller med.
Snusskatten är en symbol för regeringens bristande kontakt med folket även i andra frågor som invandring och kriminalitet.
Inte bara en symbolfråga, ett högst märkbart ingrepp i plånboken också.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.