21 november 2007

Strategi mot organiserad brottslighet


I en roman som heter "Den svarta väggen" skildras Sverige år 2009. Brottsligheten grasserar. Ordningsmakten har tappat greppet. Rysk maffia smugglar flyktingar över Östersjön i snabbgående båtar. Nynazister skjuter invandrare. En grupp inom etablissemanget gör statskupp och för in Sverige i Nato.

Är vi på väg åt det hållet?

En reform som riksdagen skulle kunna besluta om, och som skulle få katastrofala följder för den organiserade brottsligheten, vore avkriminalisering av cannabis, kokain, heroin, etc.

Då skulle den svarta marknaden för narkotika elimineras och den organiserade brottsligheten förlora en viktig inkomstkälla.

"Cannabis är den i särklass vanligaste narkotikan i Sverige och en av de viktigaste inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten." Polistidningen

Drug News

"Europaparlamentet uppmanar rådet att arbeta för att ändra förbudskaraktären hos FN:s konventioner om narkotika för att man effektivare skall kunna sätta stopp för en av den organiserade brottslighetens viktigaste inkomstkällor." Eu-parlamentet

Vi vet att terroristerna också finansierar sin verksamhet medels drogförsäljning.

"Två tredjedelar av all opiumvallmo för herointillverkning beräknas komma från Afghanistan. Usama bin Ladin har själv gott om pengar men hans nätverk och andra terrorgrupper förser sig med inkomster som narkotikahandeln ger. En pakistansk eller afghansk bonde säljer opiumknopparna för 1 000 kr per kilo medan en terrororganisation med kurirer i väst, inte sällan landsmän, säljer vidare för 3 miljoner kilot (”A survey of illegal drugs”, bilaga till The Economist, juli 2001)." Arbetaren

I USA förespråkar både paleo-libertarianer, paleo-konservativa och neokonservativa avkriminalisering av droger.

Sobran
Lew Rockwell
National Review
The American Conservative

3 Kommentarer:

Berit sa...

En undersökning från England visar att marijuana användningen har gått ner sedan man slutat arrestera människor för innehav i liten skala.
En mängd studier visar att det bästa sättet att hantera problemet är genom behandling, inte genom att kriminalisera det.
Om droganvändning legaliseras undanröjer vi det mesta av polisens problem. Vi behöver inte läsa om rån, inbrott och överfall därför att knarkarna behövde pengar.
Vi använder därefter en bråkdel av de pengar som spenderas på att jaga langare till att genomföra behandlingsprogram.

Jean Moulin sa...

Sant vartenda ord! Fast politik handlar som bekant inte enbart om pragmatik och realism utan i lika hög grad om känslor.

Och sådana står i vägen för att välja det minsta onda alternativet här. För, låt oss inte lura oss, det finns säkerligen nackdelar även med avkriminalisering, men de är inte lika många som med förbud -i detta fall.

Man kan jämföra effekterna av det amerikanska spritförbudet 1919-33, det mest förödande förbud som någonsin drabbat USA och med vars följder man fortfarande brottas.

Cosa Nostra fick fotfäste och kunde efter förbudets hävande fortsätta med andra svarta marknader - inte minst den för narkotika.

Personligen oroas jag av tanken på småbarnsföräldrar som röker så mycket braj att de inte klarar sitt ansvar som föräldrar, men det problemet skiljer sig inte nämnvärt från alkoholiserade småbarnsföräldrar.

Cannabis har medicinska fördelar.
Till exempel fungerar det som bromsmedicin vid MS, en sak som förtigs, och den ger cancerpatienter lindring och aptit.

Det förefaller mig inhumant att
åtminstone inte tillåta medicinsk användning.

Anonym sa...

Jag kan faktist inte annat än hålla med er i erat resonemang! Men jag tänker mest på alla som sitter i fängelserna för narkotikaförselser! Jag såg siffror på att det var nästan så högt som 68% som var inlåsta på grund utav narkotika! Jag har försökt att få fram siffrorna igen men inte hittat dom. Men vad jag menar är ju att en fånge kostar minst tio tusen Kronor per dygn i ett Svenskt fängelse! Dom pengarna skulle vi faktist ha mera nytta av i vården av narkotikamissbrukare...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.