05 november 2007

Svenskar och finnar


En anekdot av den finske psykologen Erkki Virta:

"Svensken och finnen möter en elefant.

Svensken vill hjälpa elefanten, helst alla elefanter i hela världen. Han tillsätter kommittéer och arbetsgrupper. Elefanten erbjuds svenskt medborgarskap. En ombudsman tillsätts som ska utforma riktlinjer för elefanters problem och svårigheter.


Finnen blir istället ängslig när han möter elefantens blick och oroar sig för att elefanten ser ned på honom. Finnen blir arg och förbereder sig att slåss. Elefanten skall minsann inte tro att han är nån bara för att han är större. Men finnen tar inte till nävarna. Han knyter dem istället i byxfickan och går därifrån, en förnedrande erfarenhet rikare."


Kulturfonden.net

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Och vad vill du säga med det här? Att finnar är bättre?

Jean Moulin sa...

Anekdoten vill belysa svensk asylpolitik. Den är definitivt sämre än den finska.

Med tanke på att vi kan avstå från att rösta på partierna bakom den förda asylpolitiken, så är den majoritet vuxna svenskar som
röstar på något av riksdagspartierna medskyldiga till den.

Precis som finnarna med sina
osentimentala attityder till utlandet är medansvariga till den finska asylpolitiken.

I det hänseendet är finnar generellt bättre eller i alla fall intelligentare än svenskar i allmänhet.

Anonym sa...

självklart är finnar danskar o norrmän inteligentare det kommer med säkerhet framtiden att utvisa när sverige ärtiibaka på 1200 talet och har muslimskt styre hoppas bara att dessa länder kräver pass så att inte dom som skapat den underbara multikulti röran kan emigrera

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.