15 november 2007

Vår energiframtidUnder den danska valdebatten sa Anders Fogh att "Danmark ska göra sig oberoende av olja från mellanöstliga diktaturstater", vilket fick hans illasinnade motståndare att påstå att han sagt att "Danmark ska vara fritt från muslim-bensin". En inte så dålig fras egentligen, den kunde ha passat som rubrik till det här inlägget.

I ett tidigare inlägg skrev jag att det inte finns något som kan ersätta oljan. Det var förhastat, för här kommer en verkligt god nyhet:

Den nya bil du kan köpa om tio år drivs nästan helt säkert med elektricitet. Jättesteg tas i batteriteknologin. Mitsubishi har just kommit ut med en hel-elektrisk bil, sportbilen MIEV. Och Nissan och Renault har meddelat att de kommer att ha fullskalig produktion av elektriska bilar år 2012.

När folk byter till elektriska bilar kommer behovet av bensin och importerad olja snabbt att försvinna. Atomkraftverk och rena kolkraftverk måste byggas för att producera ytterligare elektricitet, men de producerar energi för en bråkdel av kostnaden för olja. Den nya batteriteknologin kommer också att göra sol- vindkraft ekonomiskt möjlig därför att det går att lagra den. Sol och vind kan dock bara bli en liten del av vår energiframtid, på grund av inneboende produktionsbegränsningar.

Om tio år kommer alltså världen inte längre att hållas som gisslan av den socialistiska OPEC-kartellen. Flytande bränsle (olja) behövs huvudsakligen för transportmedel; men när elektricitet tar över en stor del av den marknaden kommer Amerika, Europa, Kina och Japan upptäcka att de kan producera all den elektricitet de behöver från kärnkraft, kol, vattenkraft, biomassa, geotermiska resurser, sol och vind.

OPEC’s nuvarande kortsiktiga strategi med höga oljepriser får deras kunder att utveckla ekonomiskt och miljömässigt sunda alternativ mycket snabbare än om det funnits en verkligt fri global oljemarknad. Och hur reagerar OPEC på detta? Genom att hota med prisstigningar om vi fortsätter med alternativ energi. Kortsiktigt vinner de på det, men förhoppningsvis inte långsiktigt.

Det finns risker med den enorma överföringen av pengar från oss oljekonsumenter till Arabien och Ryssland med flera. Under tiden vi väntar på den där förträffliga elbilen köper de upp oss. Pengarna ger dem makt.

En annan dålig sak är att satsningen på biobränsle inte är bra för miljön. Då återstår som vanligt till syvende och sist atomkraften, men den kan bli mål för terrorangrepp från islamister.

Vi får väl ta vad vi har, lite sol, vind och vatten, och lite kärnkraft. Upp med humöret, det ordnar sig nog.

Kyoto Kritik , Copenhagen Institute , Hodja , Veritas Universalis
Biobränsle mördar orangutanger , Vi äter olja
Saudiprins köper flygande palats4 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Applåder. Mycket intressant sammanfattning. Ser lite ljusare på framtiden. Kan behövas, eftersom jag så lätt hemfaller åt nattsvart pessimism.

Berit sa...

Viktigt i detta sammanhang, så väl som alltid, är att lämna marknaden fri och öppen för konkurrerande krafter. INGET förstatligande av energiproducenter, inga subventioner.
När priset på energi går upp blir det lönsamt att utvinna olja ur det vi kallar "tar sand" och "shale" samt att vi kan gå djupare för att hitta nya reserver i både existerande fält och nya. Utnyttjandet av bränsle blir effektivare och våra transportmedel likaså.
Vi lämnade inte stenåldern därför att det tog slut på stenar och vi kommer inte att lämna olje-åldern därför att det tar slut på olja. Vår teknologiska utveckling gör det möjligt att utnyttja "kol-kedjan"; ved till kol till bensin, till kärnkraft och hydrogen.
Varje steg ger oss högre effektivitet och mindre föroreningar

Anonym sa...

Eftersom snuskigt stora rikedomar redan är koncentrerade hos de oljeproducerande länderna kommer vi att se massupköp av fastigheter och företag från dessa länder och deras företrädare. De vill

Inom kort är vi ägda (i bokstavlig mening) av dessa oljearaber.

Bullshit walks, money talks.

Knute sa...

En saudiarabisk domstol har dømt et 19-årigt offer for massevoldtægt en straf på et halvt års fængsel og 200 piskeslag.

Pigens forbrydelse er, at hun kørte i bil med en mand, hun ikke var i familie med, da hun blev voldtaget.

http://jp.dk/udland/mideast/article1171118.ece

Ett sånt land tillåter vi finansiera moskébygget i Göteborg med mera...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.