14 december 2007

Att bränna en flagga

En man i Washington har ansökt om tillstånd att få bränna en Mexikansk flagga på trappan till Capitol byggnaden när politikerna kommer tillbaka efter juluppehållet.
Han vill protestera emot regeringens slappa sätt att hantera illegal invandring.

Rätten att sätta eld på en flagga ingår i yttrandefriheten men att få tillstånd att bränna någon i Washington är inte det enklaste.

I Washington får man knappast ens röka utomhus, åtminstone inte om man är närmare än 25 fot från en byggnad.

Department of General Administration måste skicka frågan vidare till Olympias Brandkår som i sin tur meddelade att det måste godkännas av Olympias "ren luft" departement.

Troligtvis kommer inget tillstånd att utfärdas eftersom flaggbränning förorenar luften. "Det producerar giftiga ämnen som dioxiner som finns i färgämnen....vi skulle förmodligen bötfälla en person för att bränna förbjudna ämnen. Det är olagligt att bränna någonting i tätbebyggda områden..."

Tänk så många byråkraters som får visa sig oumbärliga och på styva linan tack vare en liten flagga.
Och tänk så enkelt man stoppar någon vars åsikter man inte gillar.

4 Kommentarer:

Unknown sa...

Oerhört intressant, man kanske kunde tillämpa liknande lagar mot flaggbränning i MELLANÖSTERN

Anonym sa...

Att bränna amrisarnas flaggor är syndigt men mexarnas är okej?

Anonym sa...

Visst är det okej att bränna motståndarnas flaggor, men inte den egna. Men just Mexicos?

Berit sa...

Supreme Court håller fast vid att vanhelgande av flaggan är en form av yttrandefrihet och den rätten skyddas av konstitutionen. Det gäller den amerikanska flaggan lika väl som andra länders.
Personligen tycker jag att det är ett löjligt sätt att protestera på och skulle aldrig göra det själv men det hindrar inte att jag kämpar för att behålla yttrandefriheten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.