05 december 2007

Bestraffning

Vad händer med länder som inte lever upp till Kyoto-avtalet och inte har minskat sina växthusgaser till den gräns som bestämts?

De får böta massor med pengar som naturligtvis i slutänden betalas av respektive lands skattebetalare.

Låt oss ta en titt på Japan, Italien och Spanien som tillsammans får betala 33 miljarder dollar för att de inte levt upp till kontraktet.

Varför har de misslyckats ?

Helt enkelt därför att de underskattade den ekonomiska tillväxten 1997 och därmed också framtida utsläpp från fabriker och företag. Med andra ord....deras ekonomi utvecklades bättre än de väntade sig och därför ska de bestraffas.

Nu måste Spanien genomdriva att 40 % av straffavgiften för de extra utsläppen betalas av de företag som hjälpt ekonomin att växa. De övriga 60 procenten kommer direkt från skatter. Företag kommer naturligtvis att låta kunderna betala kalaset i form av högre priser på varor och tjänster.

I Italien kommer skattebetalarna att tvingas betala 75 procent av de extra kostnaderna bara för att man inte levt upp till Kyotoavtalet och i Japan ska skattebetalarna stå för två tredjedelar.
Irlands skattebetalare måste punga ut med 270 miljoner euro för att betala av sitt kontrakt.

Vilket underligt sätt att hantera tillväxt och ekonomiska framgångar. För att utvecklingen var bättre än man förutsåg bestraffar man företag och medborgare.

Det finns inte så mycket positivt att säga om Bill Clinton men han stadfäste i alla fall inte Kyoto-avtalet.

Sverige är ett av de få länder som har hållit sig inom gränserna och då frågar man sig omedelbart vad det beror på.

I Global Entrepreneurship Monitor undersökning från år 2002 ligger Sverige på trettioförsta plats bland trettiosju länder när det gäller nyetablering av företag.
Ingen av de största svenska företagen har etablerats efter 1970. Det är ingen tillfällighet att Sverige gått från att vara det fjärde rikaste landet i världen år 1970 till att vara på fjortonde plats 2002. Detta enligt Nima Sanandaji.

I Capitalism & Freedom finns mer att läsa om den "svenska modellen".

Sydsvenskan , SvD
.............

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Den svenska modellen fungerar alldeles utmärkt så länge man slipper alla liberala/konservativa muppar.

Knute sa...

Den svenska modellen kommer att krascha. Kapitalet har globaliserats och jobben försvunnit till de nya industrinationerna Kina och Indien. Välfärdens ryggrad var fackföreningarna, men de konstruerades för en nationell ekonomi som inte längre finns och de stjälper numera mer än de hjälper. Genom att hålla stenhårt på turordningsreglerna för anställda har de makt över företagen. De ger inte vika, hellre ser de ett företag gå omkull.
Dödsstöten mot den svenska modellen kommer från den måttlösa invandringen av okvalificerad arbetskraft som måste leva på bidrag. Aldrig att Sverige, hur rikt det än är, kommer att klara det i längden.

Anonym sa...

Håller med anonym (no1)!!
Den svenska modellen fungerar alldeles utmärkt.
Iaf så länge som den enbart tillämpas i landet Sverige och landet Sverige aldrig kommer i kontakt med stygga utlänningar, åt ena eller andra hållet..
Men info för Anonym (no1) finns här:
http://www.svenskkoreanska.se/

Anonym sa...

Vi får väl se Knute.

Sen är problemet med idioter som hellre ser sina företag gå omkull. Kollektivet är starkt i Sverige så att enskilda muppar inte kan sko sig på oss.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.