27 december 2007

Europas identitet

The Brussels Journal skriver om Europas negativa inställning till Amerika och att det inte är ett nytt fenomen.
Man blickar tillbaka i historien och drar fram exempel som kriget mellan Spanien och Amerika och stödet för Franco och man pekar på anti-amerikanska politiska rörelser i Tyskland och Frankrike.

I Europa, där den självutnämnda eliten är fullständigt förhäxad av det inbillade behovet av att "uppväga" USA, är motståndet-mot-Amerika den dominerande, officiella ideologin.

Det är ingen tillfällighet att det spektakulära uppsvinget i Anti-Amerikanism har uppstått på samma gång som EU bildades.
I sina försök att göra Europa till en super-nation, stark nog att utmana USA, använder man Anti-Amerikanismen för att framtvinga en sorts Europa-identitet.
Detta artificiella , nya europeiska medborgarskap, som kräver solidaritet med en opersonlig byråkratisk superstat med säte i Bryssel, har skapats enbart för att stå i opposition mot USA.
Att vara europé betyder ingenting annat än att vara emot Amerika.

Anti-Amerikanism driver också Europas fixering vid diplomatiska och ekonomiska "mjukis-alternativ" för att lösa världens problem. Europa avskyr Amerikas militära "hård-alternativ" eftersom det understryker USAs makt och överlägsenhet och avslöjar därmed fantasin bakom Europas ambitioner om att bli en supermakt.

Europa vet nämligen att de aldrig kommer att kunna utveckla vapen för att utmanövrera USA.
I stället försöker man ändra reglerna och koncentrerar sina ansträngningar på att skapa internationella lagar tillsammans med United Nations så att de kan tygla USAs makt.

För Europa betyder mångsidighet inte att lösa problemen i världen, allt man önskar är att kastrera Amerika.
När era politiker säger att Sverige inte har någon kultur att falla tillbaka på, inte några traditioner värda att bevara, vill man förkväva den känsla av nationalism som finns och därmed göra er redo för att bli goda européer som hatar Amerika.

The Brussels Journal

Sydsvenskan . . .

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Snygg konspirationsteori. När kalla kriget tog slut så finns det inget som håller amrisarna på mattan. USA var inte de goda och Sovjet de onda. Båda var samma skit i olika förpackning.

Anonym sa...

Nu tar du väl i. Europas politiker är rädda om den europeiska Marknaden. Det har inte så mycket med åsikter eller religion att göra, man är rädd om antalet jobb och skatteunderlaget för europas regeringar. Därför vill man ha ett ekonomiskt starkt europa som bara mår bättre om de asiatiska och de amerikanska ekonomierna också blomstrar. Att sätta Europa mot Usa i nån slags maktkamp är ungefär som de resonerade på 1800-talet att det den ene vinner förlorar den andre, men så är det inte idag, båda vinner på att hjälpas åt.

Berit sa...

hur förklarar du då USA hatet?

Anonym sa...

Aha, "Kålsuparteorin" har kommit till heders igen, åtminstone i de anonymas värld.
Den användes på 50-talet flitigt av syltryggarna i Sverige som förklaring till att Sverige officiellt inte ville ta ställning för demokratierna i väst mot diktaturerna i öst.
Istället påstod era hemmaliberaler att båda sidor var "lika goda kålsupare", d v s att det inte var någon skillnad mellan demokrati och diktatur.
Sverige, däremot, satt inne med sanningen och om alla andra bara tyckte och tänkte som svenskarna så skulle allt bli bra.

Berit sa...

Till Anonym #2 (snälla, skaffa ett nick! så att man åtminstone vet vilken Anonym som står för åsikterna.)
Om du är rädd om den svenska arbetsmarknaden bör du nog också vara rädd om förhållandet till USA. Utan den amerikanska marknaden skulle Sveriges ekonomi har tynat bort för länge sedan.

Anonym sa...

Vad jag inte förstår är att vissa människor tycks ha ett behov av att skydda USA vad de än hittar på, lite märkligt faktiskt, nästan sjukligt.

Varför inte skriva en lika engagerat blogginlägg om det amerikanska främlingshatet som gör att man numera behandlar alla resenärer som terrorister ?

Och när ska vi diskutera amerikaners syn på Europa ? Den anti-europeiska inställningen i USA är minst lika utbredd och har fått enorma proportioner under Bush regimen.

Och att sitta och påstå att sverige inte skulle ha en ekonomi utan USA är ju patetiskt, gå en baskurs i ekonomi för guds skull.

Berit sa...

Jag skulle gärna vilja se dina uppgifter om anti-europeisk inställning i USA.

De sk. säkerhetsföreskrifterna som tillämpas vid flygresa till landet kan diskuteras vad gäller effektivitet, men behandlar amerikaner på samma sätt som utlänningar.
Hittar i hastigheten inga färska siffror om handelsbalansen men du kan ju leta själv om du är intresserad.

Sweden ’s Trade Balance with the U.S. (2003)

The U.S. has a long history of being an important trade partner to Sweden and at present time the American market is Sweden's most significant export market. In 2003, the Swedish export to the U.S. rose with 2% and was estimated to approximately SEK 94 billions, which is equivalent to 11.5% of Sweden's total export

Anonym sa...

11% export skulle det inneböra att sverige inte har någon ekonomi utan USA ?

Hur mycket pengar har världen förresten förlorat på alla de kriser som i 95% av fallen startar i USA pga av svaga lagar och regler och en "roffa åt sig"-attityd ? Nu senast subprime lånen.

Dessutom baseras USA's ekonomi till stor del på absurt hög belåning från resten av världen, man lever på lånade pengar och skapar kris efter kris för resten av världen att ta hand om.

Angående anti-europeisk stäming kan väl inte ens du missat till exempel den nid propaganda emot Frankrike som förekommer i nästan varje hollywood film eller användadet av uttryck som "eurotrash" i USA (finns ingen mostsvarighet om amerikaner) eller för den delen Bush regimens anti-europeiska uttalanden särskilt åren efter "sept 11".

Knute sa...

De flesta européer tror att de förstår Amerika. De kan språket och ser mycket av landet på TV och film - det ger dem illusionen att de förstår amerikansk kultur, när det de verkligen förstår är amerikansk televisionskultur. Den verkliga kulturen och TV-kulturen överlappar varandra delvis, men är på inget vis samma sak.

Gates of Vienna

Anonym sa...

Anonym som skriver "sverige" alltså med liten bokstav sätter betyg på sig själv.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.