15 december 2007

Julklappsbok


En av mina många favoritförfattare är Nick Hornby.

Och en av mina favoritböcker av honom är "En god människa". Den utgör nämligen - förutom allt annat - en perfekt allegori över en felaktig invandringspolitik.

Den medelålders småbarnspappan och elake krönikören David blir helad av en DJ Good News, som undfått magiska krafter. Detta leder honom till en omvärdering av livet som bli påfrestande för hans fru och barn. Han bjuder in hemlösa att bo hos dem och skänker bort barnens dator eftersom de lika gärna kan använda föräldrarnas.

Uteliggarna tackar för gästvänligheten med att stjäla och visa andra tecken på otacksamhet. Dessutom mår hela familjen illa. Sens moral: kärlek till mänskligheten leder lätt till likgiltighet för de närmaste.

Bättre att hjälpa genom att skapa förutsättningar till självhjälp. Man kan inte hjälpa alla.

Bokbloggen

P.S. Eftersom jag enligt en pingstvän är sextioprocentigt kristen så vet jag förstås att det är skrivet, att även hedningarna älskar sina barn, men att man skall älska sin nästa lika mycket som sig själv. Ingen behöver därför påpeka detta i någon kommentar.

Kanske detta kan översättas till att man skall försöka se sig själv och sina nära och kära i främlingar, t ex att uteliggaren en gång var ett litet barn precis som ens egna eller som i mitt fall mina barnbarn.

Vadå? Vem har sagt att det skall vara lätt att vara människa eller filosofera?

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.