15 december 2007

Kriget för julen


Om det finns ett krig mot julen, så borde det även finnas ett krig för julen. I ett sådant krig, som ju är av kulturell art,
måste vi skriva om allt det som gör julen till en speciell högtid.
Om "It's a Wonderful Life" är, vad gäller tv-traditioner, för amerikanerna vad "Kalle Ankas jul" är för oss, så är kanske "Yes, Virginia, there's a Santa Claus" - ehuru ett brev till ett barn - deras motsvarighet till Victor Rydbergs dikt "Tomten".
Wikipedia, Runeberg.org

För min personliga del föredrar jag engelska och amerikanska Christmas Carols framför svenska julsånger. Representativ för den genren är Bing Crosbys sånger på denna cd: Amazon.com

Igår såg jag tillsammans med min dotterson om på dvd en film som vi såg på bio när den kom 2004: Polarexpressen.
Kulturellt.se, Filmens hemsida

Att skicka julkort bidrar till den rätta stämningen. Skickade tretton stycken igår.
I allrummet på övervåningen gav julstjärnorna i fönstren ifrån sig ett så behagligt och jullikt ljus, när den övriga belysningen var släckt.

Det kyliga vädret har naturligtvis gjort mycket för att skapa den rätta stämningen.

Återstår att handla julklappar. Tänker flanera i Stockholms city i år. Hyra julfilmer. Förra året gick min dotter och min dotterson och jag i vår lilla pittoreska 1600-talskyrka på julafton innan Kalle Anka. Jul och kyrkor hör definitivt ihop. Gillar också att se julmässan från Peterskyrkan på juldagen.

Här lite julrelaterat från you tube:

Disney
Bowie-Crosby
Scrooge Muppet Version
It's a Wonderful Life
Post Scriptum:

En modern klassiker är Love, actually.

Hugh Grant som modern brittisk premiärminister, som mopsar upp sig mot slemhögig amerikansk president spelad av den fantastiske Billy Bob Thornton, som jag blev ett fans av i samband med thrillern "A simple plan" (vad skulle du göra om du hittade några mille knarkpengar som ingen utom maffian skulle sakna?).

Garanterat att försätta er i god medmänsklig julstämning.

Har inte sett honom som butikstjälande tomte i "Bad Santa". Någon som gjort det?

6 Kommentarer:

Knute sa...

Roligt med lite positiva tongångar! Jag tänkte på det när jag såg på TV-nyheterna igår kväll och det var lite nyhetstorka, det hade inte hänt så mycket hemskt i världen. I stället för att komma med trevliga nyheter som omväxling letade dom reda på lite ointressanta tråkigheter.

Anonym sa...

För min personliga del föredrar jag svenska julsånger framför engelska och amerikanska Christmas Carols. Julstjärnor känns inte rätt, det bör enligt mitt förmenande endast finnas EN stjärna, av lätt förstådda skäl. Såvida Sverige nu inte är så avkristnat att man inte längre vet vilken stjärna som avses.
Stjärngossen

Berit sa...

Hörde från en släkting i Sverige att de fått en anonym lapp i brevlådan om att de borde släcka ner julbelysningen; skribenten ansåg att de slösade med elektricitet.
Vad har hänt med svenskarna?

Anonym sa...

Jeg har en hel julekalender på min blog Veritas Universalis med masser af julemusik. Her er tråden:

http://universalgeni.wordpress.com/category/jul-h%c3%b8jtider-og-m%c3%a6rkedage/

Knute sa...

Den ska vi kikke på Universalgeniet! Fint med lidt afveksling fra muslimerne i juletider!

Jean Moulin sa...

Berit, på tal om julbelysning, kolla här:

YouTube

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.