26 december 2007

Lögn och statistik

Så här i slutet på året är det lätt att titta tillbaka på år som gått och vad vi lärt genom erfarenhet och förhoppningsvis sunt förnuft.
Medias uppgift är uppenbarligen inte att upplysa oss om verkligheten utan att skrämma oss så att de får tittare och läsare.
Därför blir det alltid förstasidenyheter av allt som man kan kalla KRIS. De må vara klimatet, uppgifter som rör hälsa, nya rön om något som omedelbart kommer att döda oss.... och allt presenteras utan vetenskapliga bevis.
Man klarar sig utan bevisföring och förklaring genom att säga: "Vetenskapliga rön visar......Vetenskapsmän varnar..."
Om man vill vara riktigt seriös låter man en vetenskapsman "presentera" en myt och en annan vetenskapsman "ifrågasätta".

Statistik är man rädd för och aktar sig för att publicera.
Statistik är inte om något är sant eller inte sant, det speglar bara betydelsen av experimentet. Det handlar om felmarginaler, om hur pålitligt och noggrant experimentet var. Det är om hur man kommer fram till en slutsats och en hypotes baserad på de bitar av information som varit tillgängliga.

Minns ni hysterin runt Y2K när alla datorer skulle stanna och därmed allt som var motordrivet i detta land? Försäljningen av små generatorer nådde rekordsiffror och folk lagrade konserver inför domedagen.
Jag kan dra mig till minnes en mängd andra "världshot", som all den cancer vi kommer att få från mobiltelefoner eller genom att dricka mjölk från kor som betar under kraftledningar.
Kommer ni ihåg Galna-ko-sjukan, SARS, fågelinfluensan, mördarbin och alla andra epidemier som omedelbart kommer att utplåna oss.

Dricker ni fortfarande två liter vatten om dagen och går omkring med en flaska i väskan? Vet ni att det senaste rönet nu är att det kan vara farligt för njurarna att dricka så mycket vatten. Fast man lär sig förstås var stadens alla toaletter finns
.

Medan jag ändå är inne på vetenskapliga rön vill jag bara tala om att enligt USAs Forest Service absorberar amerikanska skogar 17 procent av alla växthusgaser varje år. Det motsvarar utsläppen från 235 miljoner bilar under samma tid!


Ovanstående bild visar det direkta sambandet mellan CO2 utsläpp och amerikansk intelligenskvot och jag utgår ifrån att svensk IQ ligger nog på samma nivå som den amerikanska
.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Bra har många gånger funderat vad enkelt media gör det för sig och ingen, ingen i akademierna protesterar.

Carolinka sa...

Bra där.

Anonym sa...

För det första - visst har du rätt i att kvällstidningar säljer på rädsla och skräck. Dock handlar det ju ofta om att det föreligger en RISK med något, inte att det definitivt kommer hända. Man påstod knappast att galnako-sjukan, SARS osv skulle utplåna oss omedelbart. Man talade om att det var farligt, vad man skulle akta sig för och så vidare och visst var det säkerligen överdrivet - men det handlade om att man påvisade en risk, inte att man talade om någon omedelbar utplåning.

Statistikexemplet du visar, för att påvisa förenklad statistiks felaktigheter, förlöjligar för övrigt även Lennart Thörnqvists försök till bevisföring. (Ditt inlägg länkas därifrån) Han försöker påvisa ett icke-samband mellan utsläpp av växthusgaser och växthuseffekten, genom att enbart jämföra CO2-grafer med temperaturgrafer och säga att de inte korrelerar. Precis som du insinuerar här, så är saker och ting lite mer komplicerade än så.

Tillbaks till min huvudpoäng: Du vill påvisa medias bristande trovärdighet när man hänvisar till "vetenskapsmän" utan vidare referens. Du påstår att det talats om "omedelbar utplåning" som följd av SARS, galna-ko-sjukan och så vidare. Det har man inte gjort - man har talat om risker, och man påstår inte heller idag att vi kommer omedelbart utplånas som följd av global uppvärmning.

Man talar om riskerna och hur vi kan försöka göra någonting åt det, om vi nu skulle orka. Men det är naturligtvis mycket mindre jobbigt att skriva en blogg och med lite överdrifter och vardagsretorik försöka intyga att "äh, det där med att det skulle finnas något samband mellan 30 miljarder ton årliga utsläpp av växthusgaser och växthuseffekt är bara propaganda". Ja, visst känns det osannolikt.

Berit sa...

En blog är inte det rätta formatet att i detalj gå in på detaljerade vetenskapliga utredningar. Vad jag hoppas på är att väcka tillräckligt intresse så att läsare själva börjar söka efter sanningar och inte sväljer allt som media pumpar ut.

"Omedelbart döda oss" kan tolkas lite olika men så här säger Gore:

We have just ten years to avert a major catastrophe that could send our entire planet into a tail-spin of epic destruction involving extreme weather, floods, droughts, epidemics and killer heat waves beyond anything we have ever experienced.”

Lennart Thörnqvist vet jag tyvärr inte vem det är och kan inte hitta det du refererar till men skulle vara tacksam om du kan visa mig på vad han skriver.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.