17 december 2007

Pengarna rullar

Har ni tänkt på att i juli månad när glasmästerierna har lågsäsong krossas flest bilrutor? Eller på att politikerna aldrig blir upprörda över att skolor brinner? Förklaringen heter Keynes, den nationalekonom som förklarade att det spelar ingen roll vilka arbeten som utförs, huvudsaken att pengarna rullar.

500 miljoner för att bygga upp nerbrunna skolor det blir många jobb till golvläggare, målare, snickare, dörrtillverkare, fönstertillverkare, plåtslagare, takläggare, transportfirmor, möbelaffärer, datoraffärer, tänk på vad många jobb det blir.Man ska leva livet, inte döma tänker politikerna. Fotbollshuliganer är bara bra, det blir extra jobb till polis, vaktbolag, städare, bryggerier, restauranger där man samlas att fira. En enda match kan kräva 200 poliser till en kostnad av en miljon. Trevligare att stå uppradade att bevaka en match än att jaga bovar i tunnelbanan. Bevakningen av årets allsvenska matcher kostade 60 miljoner. Ren vinst för samhället. I alla fall enligt den rådande socialdemokratiska ekonomiteori som Keynes inspirerade till.

Keynes var ekonomins Einstein och bevisade att pengarna alltid finns, de försvinner inte. När en skola brinner går de till hantverkare i stället för pedagoger. För att inte tala om att det behövs personal som kan leda krisgrupper.

Det finns alltså två sidor av mynten. Visserligen kostar bränderna och huliganerna en massa pengar för skattebetalarna, men tänk vad vi får för pengarna, en massa jobb. Nu ska jag inte fördjupa mig i den jobbskapande godhetsindustrin och invandringsindustrin och u-hjälpsindustrin, det får bli en annan gång.

4 Kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Aha, du menar att pengar är som energi, det bara tar en annan form hela tiden, som man fick lära sig i fysiken i skolan. Fast tyvärr är det ju inte så enkelt, som du antyder i slutet. Jag kallar en del av detta för bortkastad energi och destruktiv energi:(

Berit sa...

Ett stort fel med detta resonemang är att man inte ser till det värde som det förstörda (vad det än är) representerar och man ser inte till vad som skulle ha kunna gjorts för pengarna i stället för att reparera det förstörda.
Man tillför alltså inte samhället mer värde, man bara återställer det som fanns. Därmed tar man resurser från nyskapande, konsumtion och investering i ekonomin för framtida behov och därmed också från BNP.

Anonym sa...

Ni båda ovan inser tydligen inte ironin.

Nu börjar t.o.m. våra kära politiker inse att deras röstfiske i Mellanöstern inte var så välbetänkt. Nu vill kommunalpamparna och de f.d. massinvandringsivrarna i Sveriges storstäder sprida terrorn över landet eller föra en "rättvis fördelningspolitik", som det brukar heta.

Aldrig förr i mänsklighetens historia har så många drabbats så hårt av så mycket politisk välvilja.

Anonym sa...

Den svenska regimens tillfälliga gäster visar sin tacksamhet mot sina värdar.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.