10 december 2007

Socialisternas kelgris gråter


Hugo Chavez förlorade i förra veckan sitt försök att ändra Venezuelas konstitution för att försäkra sig om en livstids position som president och göra landet till en socialiststat modell a la Kuba.
NEJ-marginalen var så knapp, 51 procent mot 49, att det var förvånande att Chavez inte begärde att rösterna skulle räknas igen.
Nu vet vi varför.

Enligt underrättelseverksamheten i Venezuela var marginalen för den vinnande NEJ-förslaget mycket större än vad som rapporterades av media och ett massivt stöldförsök av Chavez förhindrades av militären.

Det rapporterades i El Nacional att Venezuelas högsta militär hotade att ta över makten i landet om Chavez insisterade på att stjäla valet.
Efter ett nattligt telefonsamtal från Raúl Isaías Baudel, tidigare militärkompis men numera en spirande oppositionsledare, gav Chavez med sig på ett vilkor; han begärde att hans förlustmarginal skulle reduceras till ett minimum så att han kunde rädda ansiktet och framträda som en verklig demokrat.

Eftersom Chavez är i fullständig kontroll av CNE (valkommissionen) liksom alla andra branscher av regeringen kommer det verkliga valresultatet aldrig att bli publicerat.

Situationen väcker misstankar om tillvägagångssättet vid tidigare val som "vunnits" av "El Cuadillo" och "intygats" av Jimmy Carter, som aldrig träffat en diktator han inte gillat.

Chavez har ytterligare 5 år kvar vid makten så det är alltför tidigt att fira någon form av bakslag för honom. Det är också oroande att det bara var Venezuelas militär som kunde förhindra detta totala maktövertagande.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.