09 januari 2008

Boken Vem är Vem för kriminella


Sydsvenskan berättar att nu har den kommit, boken Vem är Vem för kriminella. Som titeln antyder är det eftersträvansvärt att begå brott för att komma med i framtida upplagor, om man nu inte är med i den första.

Boken (som egentligen heter Svensk Maffia) lyfter upp och glorifierar viss organiserad kriminalitet, säger Christer Isaksson, säkerhetschef vid kriminalvården. Den är skriven på ett underdånigt sätt i förhållande till vissa av de här grupperingarna. Och bilderna är förhärligande.

Då uppställer sig frågan, går det att förbjuda fångarna att läsa den? En knepig fråga, vad säger grundlagen, går det att förbjuda böcker som uppmanar till brott? I Indien, Tyskland och Danmark har det till exempel gjorts försök att förbjuda en bok, en religiös bok som är våldsförhärligande och inspirerar till brott mot grundlagen.

Läs vidare...

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Bibeln är också våldsförhärligande. Varför inte förbjuda den skitboken?

Knute sa...

Anonym,

din kommentar är intressant, därför att den är en så typisk reaktion som jag stött på så många gånger.

Vad ligger bakom de starka känslor som väcks när man kritiserar islam?

Du ställer ridderligt upp och säger: rör inte min kompis, han är muslim och han blir kränkt om man säger något negativt om hans religion. Är det så?

Sådana socialpsykologiska orsaker förklarar också varför argumenten är så tunna. Nu är det Koranen det handlar om, och den blir inte mindre våldsförhärligande för att Bibeln skulle vara det (vilket den inte alls är, men det är en annan diskussion).

Knute sa...

Ur en recension av boken:

"Det går inte att läsa "Svensk maffia" utan att tänka på manlighet. Sida efter sida med lysande skildringar av hur män underordnar sig det system och den bisarra ideologi som kallas manlighet. Utan den skulle de här organisationerna helt enkelt inte finnas. Det blir därför lite märkligt att läsa en så initierad bok om manlighetsvåld utan att själva ideologin, själva förutsättningen, ens nämns och än mindre analyseras."

Bisarr ideologi. Likheten med muhammedanismen är slående. Som Martin Luther uttryckte det år 1528:

"Aldrig har något rike uppkommit och blivit så mäktigt genom mord och rov som muslimernas, och fortfarande mördar och rövar de dagligen. Det är nämligen befäst i deras lag som en god, Gud välbehaglig gärning att röva, mörda och förstöra, och de menar att de gör Gud en tjänst med det. Med mord och rov går det inte att ge akt på freden och vaka över den, något man tydligt ser hos krigare. Därför har muslimerna inte någon synnerlig aktning för jordbruk och odling."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=691685

http://everykindapeople.blogspot.com/2007/02/nordens-reformator-och-andlige-fader.html

Anonym sa...

Visst är en vettig dialog något att eftersträva men när det blir häxjakt och misstänkligörande av alla muslimer oavsett vad de gör och säger så blir det bara dumheter. Nyanserna saknas hos dig knute. Du är en propagandist av värsta bolsjeviksorten.

Berit sa...

Anonym, nu är du ute och cyklar.
Om du tar dig tid och läser igenom våra postings kommer du att finna att vi rapporterar om våldsamhet som begås av militanta muslimer och om de som kräver särbehandling därför att de tillhör en viss religion.
Vi har aldrig sagt något negativt om de som sätter som mål att passa in i det västerländska samhället.

Jean Moulin sa...

"Svensk maffia" årets julklappsbok.

Gav min fru ett ex., och hon gav mig ett. Fast hon bytte sitt.

Fick även "Gomorra" av Roberto Saviano och "Camorra" av Tomas Lappalainen, som jag snart läst klart. Den senare en riktig läsfest. Camorristis liv är så absurt, att man flera ggr skrattar högt.

En annan bok av en svensk om maffian som jag varmt rekommenderar är Maud Websters "Maffians värld", som jag läste för tre år sedan.

Den stämmer till eftertanke (precis som Lappalainens bok)och man drar spontant paralleller till politiken.

Webster använder begreppet "familism" för att förklara camorrans och maffians starka ställning i just Italien.

Familism påminner om den släktlojalitet som finns även i Mellanöstern, som bygger på att man är lojal mot släkten och inte mot samhälle eller nation, ty det är släkten/den utvidgade familjen/klanen som skyddar en vid arbetslöshet och sjukdom.

Familism är alltså ett primitivare samhällsstadium än den individualism som är den förhärskande i Sverige och övriga Västeuropa samt i Nordamerika (undantaget Mexiko).

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.