25 januari 2008

Da Vinci-koden inspelad med nya aktörer

När jag läste Dan Browns Da Vinci-koden fick jag en känsla av att den handlade om något annat än katolska kyrkan, men kunde inte riktigt komma på vad. Men nu vet jag, Dan Browns konspirationsteori handlar egentligen om islam.

Det vet ju alla att det är farligt att trampa denna religion på tårna, så det är inte ovanligt att religion i allmänhet, eller mer specifikt kristendomen, i stället får ta emot den rädsla och avsky folk känner. Vilket förklarar varför det inte skrivs några romaner om islam. Jo, Salman Rushdie gjorde förstås.

Om man byter ut "kyrkan" i Da Vinci-koden mot "islam" så kommer man närmare verkligheten. Det fanns nämligen ett hemligt arkiv i München som innehöll en rad versioner av olika "koraner" från början av 700-talet. Och detta är ju naturligtvis något islam inte vill veta av, Koranen dikterades ju för Muhammed av ärkeängeln Gabriel
.

"
München-arkivet är alltså en het potatis, framför allt som läget är just nu. Det kommer förmodligen dröja innan något kan publiceras därifrån. Den nuvarande "storsigillbevararen", professor Angelika Neuwirth, som tog över arkivet från Spitaler och nu har det inlåst i ett kassavalv på Berlins Freie Universität, lär aktivt motarbeta forskning som i alltför hög grad vill sätta in koranen i dess historiska sammanhang av skäl som tycks handla om institutionens och forskarnas säkerhet (för fru Neuwirth tycks Dan Browns albino-munkar vara en realitet)."

Två av nämnde Spitalers företrädare dog i mystiska olyckor på 1930-talet. Eftersom nazister och araber stod på samma sida insåg Spitaler sitt eget bästa och gömde fotografierna av koran-manuskripten i kakburkar. Han lyckades därmed bli 93 år gammal.

Det är inte vara lätt att vara muslim. Jag drar mig till minnes hur en slöjklädd kvinna rev sönder en ett papper med korancitat. Jag förstår henne, men förstår hon sig själv? De vill inte kännas vid de bloddrypande saker som står i boken men ändå är de beredda att försvara den med näbbar och klor.

Är det möjligt att skapa en skiljelinje mellan islam och politisk islamism? Som i kristendomen där Jesus sade "Ge åt Gud det som tillhör Gud och ge åt kejsaren det som tillhör kejsaren."

I världsfredens intresse borde muslimerna tillåta textkritik. Det skulle nämligen göra det möjligt att förvandla islam till fredens religion i stället för underkastelsens religion. Om de rev ut de sidor i Koranen som hetsar till död åt de otrogna vill säga. En modig holländsk politiker föreslog just detta, och nu har han gjort en film som har premiär idag. Världen väntar med spänning på islamisternas reaktion.

Läs vad Berit skriver om
Wilders film.

Hizbollah-bilden med maskingeväret har en slogan ur Koranen: "Bara de som tillhör Allahs flock kommer att vara segerrika."

Låt oss hoppas att förnuftet segrar över sådana tomma anspråk. Vad hade de tänkt att göra med världen när de erövrat den? Förvandla den till en öken?

The Lost Archive

3 Kommentarer:

Knute sa...

Europæerne har mistet evnen til at blive rigtigt vrede, årtiers folkeopdragelse har gjort sin virkning, og skulle overlevelsesinstinktet blive vakt, vil vi stå overfor to formidable fjender: ‘Unge’ etnikere som i modsætning til os har nogle værdier at kæmpe for, og en tilbøjelighed til at gribe til vold, og så den forenede EU-ordensmagt som vil slå den oprindelige europæiske befolkning ned med stor brutalitet.

Snaphanen

Anonym sa...

vilken skit snack
da vinchi koden syftar på kristendomen eftersom vatiknanen har en massa rullar som de inte vill attt allmänheten ska se om jesus. om du såg programmet på svt1 så var muslimerna positiva till attt se de bevisen för de nya verserna är endast positiva för islam och folk vet redan vilka verser det är, man vill bara se vilket språk de hade skrivits och se om man kan tolka de på nya sätt. Enligt experterna som pratade så var problemet om islamo foberna kunde acceptera det elelr inte

Knute sa...

Anonym 22 juli,
menar du att det är tillåtet att ändra på formuleringar och verser i Koranen? Fantastiskt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.