15 januari 2008

Den fria konstnärliga fantasin är en mänsklig rättighet


Inte alla konstnärer och artister är rädda för att kritisera islam:

I scenografin till sångerskan Madonnas ”Confessions Tour” förekommer en genomskinlig Kaaba (målet för den i islam föreskrivna pilgrimsfärden) i form av ett ståltrådsnät.

Inuti denna transparenta Kaaba dansar en av Madonnas dansare. Hon är i början fullständigt täckt med tyg, också ansiktet är täckt.

Som musiken utvecklar sig, blir dansen mer intensiv samtidigt med att dansösen börjar klä av sig.

Till slut slipper dansösen ut ur Kaaba och tar av sig tyget som döljer hennes ansikte. Hon gör sig alltså i ett och samma moment fri från Kaaba och slöja. Man behöver inte vara någon stor symbolist för att få klart för sig att Madonna med denna scenografi kritiserar de grenar av islam som kräver att kvinnor mot sin vilja går runt övertäckta.

Uwe Max Jensen: Venstrefløj har ikke patent,
Snaphanen: Venstrefløjen har ikke patent på kunsten

4 Kommentarer:

Knute sa...

Vad kallar man en kvinnlig dansare i sådana här sammanhang? Dansös? Vad säger genusvetenskapen?

Jean Moulin sa...

Madonna har väl råd att betala egen livvakt. Fast det är sympatiskt av henne ändå. Och ett värdefullt bidrag i kampen mot islamsk fundamentalism.

I Michel Houellebecqs "Plattform" träffar protagonisten en rik arab i Thailand, som förutspår att den globala kapitalismen i längden kommer att sekularisera arabländerna. Unga araber avundas
den västerländska livsstilen.

Jean Moulin sa...

Danserska låter väl bättre än dansös? Dansös låter mer klassisk balett.

Fröken Sverige sa...

Härligt att läsa "Uwe Max Jensen: Venstrefløj har ikke patent" och samtidgt se en stor annons för fläskött mitt i artikeln.

*LOL*

Är det en tillfällighet, tro?

:-)

/FS

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.