18 januari 2008

Hälsosamt


Från svenskar hör jag ofta att det är så bedrövligt i USA och de stackars amerikanerna får inte sjukvård när de behöver.

En av Hillary's främsta käpphästar är att införa statlig sjukvård och demokraterna strör siffror omkring sig.
Man påstår att det finns 40 miljoner i USA som inte har tillgång till sjukvård vilket är fullständigt missledande.

Varje individ i detta land har tillgång tillsjukvård när som helst, även de som kom illegalt över gränserna.
Det är möjligt att det finns 40 miljoner som inte har försäkring vid ett och samma tillfälle, men det är en annan sak och det kan finnas många förklaringar till det.

Om man börjat på ett nytt jobb tar det en månad innan försäkringen börjar gälla.
Det finns många som anser sig så friska att de inte behöver försäkring.
Många som är rika nog att betala ur egen ficka i stället för att betala premier.
Många säger sig inte ha råd, men väljer att tex. sätta sig i skuld för avbetalningar på en ny bil eller ett hus som kostar mycket mer än försäkring varje månad.

Det sägs att den officiella siffran för olagliga invandrare är 12 miljoner. "Californians for Population Stabilization" påstår att det rör sig om 20 till 38 miljoner och om den högre siffran är riktig innebär det att så gott som alla amerikaner är försäkrade; går vi med den lägre lämnar det 20 miljoner oförsäkrade.

Nu har man fått spader i Hillary's läger eftersom en grupp läkare i Rhode Island erbjuder ett PRIVAT program som man kallar HealtAcessRI.

Man betalar 30 dollar per månad för tillgång till "husläkare" , tillgång till dygnet-runt telefonkontakt, sjukbesök, hälsokontroll för barn och de vuxna, familjeplanering och årlig hälsoundersökning. Varje besök hos doktorn kostar 10 dollar.

Trettio dollar är vad vi betalar för att tanka bilen eller för mobiltelefonen för en månad.

Detta är inte ett försäkringsprogram och politikerna är inte sena att påpeka det, men det är ett program som alla har råd med och det behövdes ingen statlig inblandning för att skapa det.
21 läkare är anslutna till programmet och nu planerar man att gå ut över hela Rhode Island med idéen.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Den största skillnaden mellan svensk och amerikansk sjukvård är att i USA finns det även ett privat val, vilket tyvärr saknas i Sverige

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.