10 januari 2008

Önskas: Topp 10 över de mest våldsdrabbade platserna


I Danmark bistår Rigspolitiets Statistikbank medborgarna med en lista över hur många våldsbrott som begåtts på olika platser i landet. En statistik som berättar något om etnicitet lär dock danskarna i likhet med svenskarna få vänta länge på.

Undrar var Jönköping hamnar på listan? Swedewatch berättar om ligor som ger sig på pensionärer. Våldet är numera utspritt över hela landet. All världens förbrytare verkar söka sig hit.

Det vore en vettig samhällservice upplysa medborgarna om vilka gator och torg som är farliga. I Frankrike gör man det, och publicerar till och med detaljerade kartor.

Veritas Universalis, Jyllands-Posten, Swedewatch, EKP

2 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Fakta är ofta taktlösa, inte minst ifråga om fullständig beskrivning av brott.

I ett mono-etniskt samhälle är sådana beskrivningar okontroversiella, eftersom de rör landsmän som rånar och mördar landsmän. Men i ett samhälle som hemsöks av råa brottslingar ur t ex förföljda minoriteter (kanske skulle skriva minoritet istället?) eller ur minoriteter som är överrepresenterade i socialbidrags- och kriminalstatistik blir frågan så känslig, att den tabubeläggs.

Taktlösa fakta kan skrämma upp folk för alla medlemmar i dessa minoriteter. Vidare kan det av de hederliga medlemmarna av dem upplevas som "stigmatiserande", att kriminella ur deras folkgrupp förekommer oftare än andra folkslag i brottsrapporteringen.

Detta är berättigade farhågor som man borde kalkylerat med innan man öppnade slussarna för massinvandring från alla världens hörn.

I och med att frågan om brottslingars etnicitet blir känslig, vilket den naturligtvis är, och censureras, eller tabubeläggs, så urholkas det samspel mellan fakta och debatt som är en förutsättning för att demokratin skall fungera som det är tänkt.

I en artikel ur City Journal som jag tidigare refererat till här i två postningar, så är det så illa ställt även i USA (det stora föredömet enligt alla borgerliga invandringsentusiaster), att polisen i Los Angeles inte får fråga människor om de har uppehållstillstånd eller medborgarskap av rädsla för att så kallade medborgarrättsgrupper skall börja hetsa sina "klienter" mot polisen med anklagelser om diskriminering.

länk

Anonym sa...

Tja, Sverige finns inte vad jag vet - kanske en för Skåne? Asylsvenska dagbladet är ju inte alltid mtycket att hänga i julgranen, men men:

"Här begås flest brott i Sverige"

Södra innerstaden är den mest brottsdrabbade stadsdelen i hela Sverige – och problemen ökar. Limhamn-Bunkeflo är Skånes tryggaste stadsdel – och kriminaliteten sjunker.
/.../
Var tredje familj i Malmö har blivit utsatt för våldsbrott, stöld eller skadegörelse det senaste året. Det innebär att Malmö fortfarande är den mest brottsdrabbade staden i hela Skåne. Det visar polisens stora trygghetsundersökning, som baseras på enkätsvar från 2183 Malmöbor.

http://sydsvenskan.se/malmo/article268371.ece

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.