13 januari 2008

Pia Kjärsgaard: Islams kamp mot kulturen


En modig ung studerande från Århus med iransk bakgrund har riskerat skinnet genom att omdikta en kontroversiell vers från Medeltidens Arabien. Den satiriska dikten, som hudflänger islams profet Muhammed, blev i sin tid författad av en kvinnlig diktare vid namn Asma Bint Marwan. Muhammed kvitterade prompt för dikten genom att sörja för att kvinnans huvud skiljdes från hennes kropp. Enligt islam är det som bekant pålagt troende muslimer att följa Muhammeds exempel, och därför är det – helt bortsett den människofientlighet och okänslighet som ligger bakom – inte att undra på att hängivna muslimer gör sig stort omak med att lägga hinder i vägen för konstnärers fria uppvisningar.

Genom århundradena har europeiska konstnärer tecknat, målat och beskrivit islams profet. I San Petronio-kyrkan i Bologna finns Giovanni de Modenas fresko föreställande Muhammeds uppehåll i helvetet. Freskon är en avbildning av en scen ur Dantes »Den guddomliga komedin«, där Muhammed förutom att flå ut sina egna inälvor uppträder i helvetets glöd. I 2006 avslöjade italiensk polis att muslimska terrorister planlade ett bombattentat mot San Petronio-kyrkan, och med jämna mellanrum har muslimer protesterat mot de Modenas historiska avbildning av Muhammed. Tillträdet till det område av kyrkan där freskon är placerad har sedan blivit begränsat.

Läs hela krönikan! Berlingske Tidende. Tips Veritas Universalis

Fotnot. I Berlingske stavas Pias efternamn kjærsgaaard. Liten bokstav och tre a. Subliminalt förlöjligande. PK-journalisterna förnekar sig inte.

Mohammed in Hell, Giovanni da Modena, Church of St. Petronio, Bologna, 1420

"Mahound har fått vad han förtjänar i Bologna i nära sexhundra år hittills, antingen hans förblindade och fanatiska lärjungar tycker om det eller inte; och det förefaller som kristenhetens konstnärer, i Italien åtminstone, kommer att fortsätta att vara i stånd till att utrycka sina åsikter om profeten ännu någon tid."

Om mordet på Asma Bint Marwan: Wikipedia

Fotnot 2. Efter ett påpekande från en kommentator tar jag mig friheten att byta ut ett ord i Pias text. Samtidigt kan jag inte låta bli att lägga till en bild av denna charmanta och intelligenta kvinna, då hon var något yngre:


5 Kommentarer:

Anonym sa...

"Subliminalt förlöjligande. PK-journalisterna förnekar sig inte."

Snacka om att kasta sten i glashus Knute. Men du verkar inte fatta det själv.

Knute sa...

Anonym, jag vore tacksam för ett förtydligande. Inte sjutton gör jag såna barnsliga saker som att avsiktligt felstava namn.

Knute sa...

Jo förresten, det gjorde jag när jag stavade Guillou som Gijå. Men det var mest ämnat som ett tips om uttalet, så jag borde ha skrivit [gijå].

Knute sa...

AntiJihad Norge skriver:

I det 7 århundres Medina levde en kvinnelig poet som het Asma bint Marwan. Hun skrev et dikt som fornærmet Muhammed, og for det ble hun myrdet mens hun sov i sin seng av en av Muhammeds følgesvenner. Morderen ble lovprist i høye toner av Muhammed personlig. Hvordan kan man ta avstand fra mordet på van Gogh uten å ta avstand fra mordet på Asma bint Marwan ? Hvordan kan man ta avstand fra mordet på Asma bint Marwan uten å ta avstand fra Muhammed som lovpriste morderen ? Hvordan kan man ta avstand fra Muhammed uten å ta avstand fra islam, da islam er Muhammed sitt ”produkt” ?

AntiJihad Norge

Anonym sa...

Muhammed befinner sig enligt Dante och fresken i Helvetet (Inferno), inte i Skärselden (Purgatorio). Jag kan förstå att man i det först reformerade och därefter avkristnade Sverige kan ha svårt att hålla begreppen isär.

I Helvetet är plågorna eviga. I Skärselden vistas man bara en viss tid, till dess att ens synder har brunnit bort. Då kan man släppas in i Paradiset (Paradiso).

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.