20 januari 2008

Positiv särbehandling stärker fördomar mot kvinnor och färgade

Rolling Stone hade ca 1995 en berättelse om två ensamstående mammor i Texas. Den ena vit och den andra svart. Båda sökte den kvarvarande lediga platsen på juristlinjen på delstatens universitet. Den vita kvinnan hade högre genomsnittsbetyg, men den svarta kvinnan fick platsen. Enbart på grund av sin hudfärg.

1964 stipulerade den nya medborgarrättslagen att regeringen skulle ta krafttag (affirmative action) mot all form av särbehandling på grund av hudfärg. Runt 1970 kom emellertid regeringen att åter uppmuntra hudfärgsdiskriminering, den här gången mot vita, asiater och judar för att hjälpa medlemmar av vissa etniska minoriteter att få tillträde till högre utbildning. Detta oavsett om en vit, asiatisk eller judisk sökande har högre betyg än en färgad. Därav den absurda situationen i exemplet ovan.

Felet är att man bevarar indelningen av människor i etniska grupper i stället för att se dem som individer. Det är samma fel som när man delar in mänskligheten i kvinnor och män, och bortser från att de är i första hand är individer. Vem vill tillskrivas egenskaper som man som individ inte har men som kanske är utmärkande för den grupp man ytligt sett tillhör?

Om likabehandling leder till att fler vita män (och asiatiska samt judiska sådana) får toppositioner i samhället än kvinnor och färgade, så gör inte det något. Det beror i så fall inte på formell diskriminering. Men kan det bero på kulturen och fördomar mot kvinnor och färgade? Ja, men att försöka råda bot på det med positiv särbehandling förstärker misstanken, att underläget kan bero på något medfött, en medfödd svaghet av det slag som ger kvinnor lägre handikapp i golf när de spelar mot en man. Med andra ord etableras uppfattningen att kvinnor generellt sett inte har samma ledaregenskaper och intelligens som män, och att det är därför de måste få ett försprång så att de skall kunna tävla med männen.

Den fördomen förstärks av att kvinnor genomsnittligt får lägre poäng i IQ-tester än män. Den omständigheten och den att det aldrig går några nobelpris till kvinnliga forskare (med undantag endast för Marie Curie och Barbara McClintock?) skapar en outtalad tanke, att det finns ett samband mellan kvinnors generellt sett lägre IQ och att de inte får nobelpris annat än i mjuka ämnen, som litteratur.

Vi har även den omständigheten att svarta genomsnittligt får lägre poäng på IQ-tester än vita. Den omständigheten och den att det aldrig går några nobelpris till svarta forskare skapar en outtalad tanke, att det finns ett samband även här mellan svartas generellt sätt lägre IQ och att de inte får nobelpris.

Misstanken att detta är den egentliga bakomliggande orsaken till positiv särbehandling av kvinnor och färgade kanske ingen törs uttala, men ni kan vara förvissade om, att den ändå finns.

I USA omfattas inte "asiater" (japaner, kineser, koreaner) eller judar av positiv särbehandling, eftersom de inte är underrepresenterade inom högre utbildning. Samtidigt har vi den omständigheten att asiater och östeuropeiska judar som grupp har högre genomsnittlig IQ än någon annan grupp, inklusive vita män.

Om man vill inskärpa hos allmänheten och det uppväxandet släktet, att det är fel att ge någon fördelar på grund av medfödda egenskaper som utseende och kön, och fel att behandla någon sämre på grund av det, så kan man inte helt plötsligt tumma på den principen utifrån en massa svårbevisade teorier om att kvinnor och färgade missgynnas av fördomar och att de måste kompenseras för detta genom särskilda rättigheter.

Skall man till exempel säga till en pojke att han skall vara tacksam för sin vita hudfärg och sitt genus, för de faktorerna är lika mycket värda som den här utbildningsplatsen han förnekas och som går till en färgad pojke på grund av hans hudfärg eller som en flicka får på grund av sitt genus? Att säga det tar inte hänsyn till individen som sådan, och alla andra faktorer förutom genus och hudfärg som avgör framgång eller motgång i livet.

Det är känt att i ett blandäktenskap mellan färgad och vit, så blir de flesta barnen färgade, men ibland händer det att ett av barnen ser vit ut. Skall det barnet inte ha samma rättigheter som sina syskon bara på grund av sin ljusa hudfärg?

Wikipedia, Wikipedia, Heritage.com, Henrik Alexandersson

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Fårlåt men det hära har inget med din kommentar att göra! Men det hära är något som borde tas upp fortare än kvickt! Det är ju så att man blir helt målös...... http://www.city.se/nyheter/1.1010908/dagischef-fast-i-miljonsvindel

Grue sa...

Meddelande till Jean:

http://www.p4.no/story.aspx?id=258777

;)

Berit sa...

Om Democrat partiet här i USA inte får 70 procent av de svartas röster förlorar de val till Vita Huset och Congress. Det gäller därför att skrämma de svarta med att de kommer att bli diskriminerade om de inte röstar Democrat. Vid alla tänkbara tillfällen ropar man "rasism" och ledare som tex. Jackson och Sharpton har byggt hela sin karriär på att hålla "rasismen" vid liv.
Det skapar en stor grupp "offer för omständigheterna" och en ursäkt för människor att inte ta ansvar för sina liv.
Kom i håg att de nya svenskarna också utgör en stor grupp röstare som politiker slåss om.

"The individual who can do something that the world wants will,
in the end, make his way regardless of race."
- Booker T. Washington (1856–1915)

Berit sa...

Speciellt när det gäller läkare som jag träffar, eftersom mitt välbefinnande eller min familjs är beroende av deras kunskaper, är det svårt att inte tänka,
"Kom du in på din utbildning bara för att du tillhör en minoritetsras eller för att du är kvinna?"

Jean Moulin sa...

Grue,

känner mig avklädd. Är jag så "obvious"?

Fast detta manar Sd:s lätta garde (höll jag på att säga) till efterföljd.

The charge of the light brigade, så att säga.

Jean Moulin sa...

Wikipedia

Jean Moulin sa...

Berit,

som USA-nostalgiker per excellence, så är jag förstås bekant med alla namn du droppar, plus att jag associerar till popgruppen
Booker T and The MG's

Beträffande demokrater.

Såg hur AB:s läsare röstat i amerikanska presidentvalet.

Över hälften på Hillary, förstås.

Ca 30 procent på Obama.

Ja, tur att inte svenskar har rösträtt i amerikanska presidentval.

Anonym sa...

Haha, om jag säger så här Jean: vi har ett gemensamt intresse.;)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.