19 januari 2008

Raser finns inte - eller gör de?


Högt på listan över nutida sanningar som alla "bildade" måste lära sig är att DNA-forskningen visat, att vi delar 99,8 procent DNA. Utifrån detta drar man slutsatsen att det inte är meningsfullt att tala om raser.

Ett klassiskt exempel som motsäger detta är när ett amerikanskt privatlabb kunde hjälpa FBI att avgöra en seriemördares etnicitet. Man kom fram till att denne till 85 procent var afro-amerikan och 15 procent var ursprungsamerikan, dvs. indian. Detta bekräftades när seriemördaren greps, vilket möjliggjordes av att man kunde bortse från att han var vit. Vilket enligt en populär fördom är den vanligaste kategorin bland amerikanska seriemördare. (Se filmen "Copy Cat"!)

Om man med sådan akuratess kan avgöra en persons etniska tillhörighet med hjälp av DNA, blir det då inte meningsfullt att tala om raser?

Visst, om nu ras är så förhatligt, så kan man uppfinna ett nytt ord för det, men det förändrar inget i sak: a) att det finns gemensam DNA för etniska grupper, b) att det finns även gemensam DNA för etniska övergrupper, så kallade raser, c) och att dessa motsvarar den traditionella rasindelning med avseende på geografisk dominans.

Så nästa gång ni försöker bevisa er allmänbildning och fördomsfrihet, tänk på detta!

New York Times

Gene tree

2 Kommentarer:

Anonym sa...

The Indian chromosome

Intressant artikel som jag hittade på Hodjas blog, om varför det hinduiska Indien är så rikt och det muslimska Pakistan är så fattigt.

De har ju precis samma genetiska bakgrund, så arvet kan inte spela in:

"Indians and Pakistanis have the same ancestry and share the same DNA sequence."

Men författaren vågar inte dra den riktiga slutsatsen, för då hade han fått halsen avskuren.

"Indians and Pakistanis have the same Y-chromosome haplogroup. We have the same genetic sequence and the same genetic marker (namely: M124). We have the same DNA molecule, the same DNA sequence. Our culture, our traditions and our cuisine are all the same. We watch the same movies and sing the same songs. What is it that Indians do and we don't: Indians elect their leaders."

Demokrati och frihet som förutsättning för kapitalism och ekonomisk utveckling, alldeles riktigt.

Men det är religionen och kulturen som gör Indien mer demokratiskt än Pakistan.

Anledningen till att det är så stor skillnad mellan Indien och Pakistan är islam, och att islam är ett tankevirus. (Jag skrev inte hjärnpest).

http://www.thenews.com.pk/editorial_detail.asp?id=85171

Knute sa...

Att det finns genetiska skillnader mellan människor är ett konstaterande som inte är det minsta rasistiskt, det har människor vetat sedan urminnes tider.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.