13 januari 2008

Somalia, Kenya och Obama

Bättre sent än aldrig: Danmark ska sända ett skepp till Somalias kust för att beskydda de handelsskepp som fraktar nödhjälp till Somalias befolkning, och som är i konstant fara för att bli överfallna av pirater. Med på missionen är också en militär grodmansstyrka.

Piraterna fick förra året en halv miljon dollars i lösesumma för att frige fem danska sjömän som de i 83 dagar hållit som gisslan på skeppet “Danica White”.
JP, VU, GoV

* * *
Jämfört med Somalia är grannlandet Kenya en oas. Där var ju ganska lugnt tills helt nyligen. Visserligen hade otrevliga saker hänt tidigare också. År 1998 dog 213 människor då den amerikanska ambassaden träffades av en bomb. I juni förra året sprängde sig en självmordsbombare och drog med sig två människor i döden. Trasiga sidor ur Koranen påträffades på kaféet i Nairobi där dådet skedde.

Nästan 700 människor har fallit offer för våldet som blossat upp efter presidentvalet i Kenya. Under de senaste fem dagarna har 89 lik hittats ute i vildmarken i Rift Valley och de västra provinserna.

Borde inte valet göras om? Presidenten valfuskade och opponenten tog till våld. Om de skulle lyckas enas och bilda en samlingsregering skulle det kanske få stopp på våldet, men det vore ett nederlag för demokratin inte desto mindre.

* * *
Den amerikanske senatorn Barack Obamas biologiske far var från Kenya och hans adoptivfar från Indonesien, och båda var muslimer. Enligt amerikansk press skulle Obama vara muslim "undercover" och en produkt av en radikal indonesisk koranskola. Det märks att den amerikanska valkampen är igång och att smutskastningen har börjat.

Senior International Correspondent, John Vause har rapporterat från Jakarta och konkluderat att det inte finns något som kan användas till att underminera Obamas kandidatur. Barack Obama är kristen.
CNN, VU

Läs tidigare postning om Obama och Kenya
HÄR

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.