16 januari 2008

Statsbidrag till suspekt tidsskrift

Bild: Figur från Melanesien, varifrån tidskriften "Mana" hämtat sitt namn.

* * *
Sverige skänker miljarder kronor till palestina-araberna. Även här hemma skänks det pengar till deras propaganda.

När Statens kulturråd funderar på att sluta ge pengar till en pro-palestinsk tidskrift blir det följaktligen ett väldans hallå, protester och upprörda röster. Men det är våra egna intjänade pengar som vi betalat in i skatt som den där tidningen får, pengar som de använder till att sprida antisemitisk propaganda och judehat. Ord som antidemokratisk och rasistisk har också nämnts.

Bidrag är ingen mänsklig rättighet. Det är tidsskriften Mana som har bevisbördan, eftersom det är våra skattepengar. Det finns ingen anledning för statens kulturråd att stödja något som inte är bra. Kan redaktionen på Mana bevisa att tidsskriften INTE är rasistisk osv som den blivit anklagad för? Det går inte. Bara ett av otaliga exempel: judar har beskrivits i termer som "Shylock lånehajen" och en överlevande från Förintelsen har kallats för "betala-medan-du-gråter-holocaust-snyftaren" (Mana 29/1 2003).
Axess

Bidragsberoendet inom kultursektorn är vansinnigt. Sådana där tidsskrifter gör sig helt beroende av vilka politiska vindar som blåser. De sju socialdemokratiska partiernas målsättning är att att maximera sina röster i riksdagsvalen genom ett tilltagande bidragsberoende. Men det måste finnas gränser för inställsamheten.

Nu har jag inte läst tidsskriften i fråga men den försåtliga glidningen mellan Israelkritik och antisemitism är mycket vanlig i vänsterflygeln. Ett exempel ur
Expressens ledare 2006-02-08:

"Problemet med Jan Guillous omdömen om vad som är rasism är hans dubbla agendor... rapporterna om ökande attentat mot judiska personer och egendom är bara ett listigt sätt att bortförklara israelisk ockupationspolitik..."

* * *
Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, FSK, känner sig självklart hotade, deras medlemmar existens hänger på statsbidrag. Men de borde tänka sig för, de kanske själva dras med i fallet.

En reflektion man osökt gör, varför känner de sig så kränkta och arga? Yttrandefriheten och tryckfriheten finns ju kvar, även utan statsbidrag. Det är INTE censur om Kulturrådet drar in bidragen.

Med kombinationen av att invandrarna inte behöver smälta in, den kulturella relativismen, samt ett överdådigt socialbidrag blir följderna katastrofala.

Tidsskriften Mana är ett exempel på det: Kravmaskiner.

Mana, som ägs av Iransk-Svenska Solidaritetsförbundet ISS, har varit i blåsväder tidigare. Kvinnliga medarbetare har lämnat redaktionen i protest mot att de utsatts för kvinnoförakt, vilket dock inte hindrat att nya kommit till. Mixen av "antirasistisk rasism" har tydligen stor tilldragningskraft.

Tidskriftsförening kritiserar Kulturrådet , Mana: Makten tystar oss , Mana är rasistiskt , Leftist Anti-Semitism in Sweden,
Synpunkter på vänster och höger

15 Kommentarer:

Anonym sa...

De hade förutom att vara rasister även trakasserat kvinnor på redaktionen om vilken linje de skulle ha i kvinno- och jämställdshetsfrågan. Den skulle väl till syvende och sist vara som PA vill ha den, d v s islamistisk.

Måtte aldrig något liknande Manas redaktion dominera Malmös politiska majoritet och ledning!

Jean Moulin sa...

På DN Kultur skriver en red. på Mana och kritiserar beslutet om slopat presstöd. Jättekonstigt att han/hon vill behålla det. Semesterresan hänger väl på att det blir kvar.

Slopa presstödet!

Berit sa...

Slopa inte bara presstödet utan också alla stadsbidrag till konstnärer.
Kan man inte försörja sig genom att prestera något som folk vill köpa är ens verksamhet en hobby.

Anonym sa...

Det brukar vara så med stöd och bidrag till människor och organisationer att år 1 ses bidraget som en ynnest, år 2 har det blivit något naturligt och år 3 är stödet en mänsklig rättighet.
Att tafsa på mänskliga rättigheter gör man inte ostraffat och "de kränktas kör" brukar då ge galaföreställningar i alla upptänkliga tonarter.

Anonym sa...

"Nu har jag inte läst tidsskriften i fråga men..."

Jamen då så.

Uppenbarligen har ingen annan av kommentarerna här gjort det heller.

Således har ni ingen aning om vad ni kritiserar eller diskuterar - utan ställer bara upp, ryggradsmässigt, i ledet.
Märker ni inte hur pinsamt det blir, ni lydiga fotsoldater i opinionskriget?

Knute sa...

Anonym, det är du som har bevisbördan, eftersom det är våra skattepengar. Det finns ingen anledning för statens kulturråd att stödja något som inte är bra.

Eftersom du tydligen har läst tidsskriften, kan du bevisa att den INTE är rasistisk osv som den blivit anklagad för?

Abraham sa...

I referensgruppen ingick två personer med direkt anknytning till den etniska grupp som representerar 3 promille av befolkningen och som äger flera av de största dagstidningarna i landet, kontrollerar ett biografmonopol, huvudägare i TV-kanal, helt dominerande inom bokförlagsmarknaden etc etc. Den ena av dessa två ledamöter reserverade sig mot att MANA skulle få bidrag.
Till pjäsen hör att samma person i sina krönikor har gjort onyanserade utfall mot muslimer.

När ska Sverige bli ett fullvärdigt demokratiskt land?

Knute sa...

"Abraham":

Än sen då att det ingick judar i referensgruppen? De är ju part i målet eftersom tidskriften sprider hat mot dem. Det gör du själv också med dina konspirationsteorier.

Vad som kännetecknar vår tids antisemitiska diskurs är bland annat ersättningen av termen judar med ord och uttryck som till exempel "sionister", "lobbygrupper "och "mäktiga krafter".

Axessbr/>skriver:

Mana talar om "den vinst drivande hotet med antisemitismen och judehat" (sic). Hindret för fred, är "den israeliska sniken- och girigheten".

"Det var Israel som påverkade Lars Vilks att göra rondellhundarna, för att på det här viset kommer landets folkrättskränkning bort från löpsedlar och nyhetssändningar."

Den internationellt ökände antisemiten Israel Shamir som i Mana bland annat beskriver judar i termer som "Shylock lånehajen" och kallar en överlevande från Förintelsen för "betala-medan-du-gråter-holocaust-snyftaren" (29/1 2003).

Förhållningssättet till Israel framgår också av artiklar som manar till förståelse för palestinsk självmordsterror (2/2002) liksom av rubriker (eller uppmaningar) som "Hata Israel" (Joacim Blomqvist 5-6/2003). Skulle en svensk publikation trycka artiklar som uppmanade läsarna att "Hata Palestina" skulle detta knappast förstås som kritik av den palestinska myndigheten.

Att inte ge statligt stöd åt publikationer som företräder antidemokratiska åsikter och värderingar är något helt annat än att censurera.

Jean Moulin sa...

Här några artiklar ur Mana.

Vad anser Mana om afa?

Abraham sa...

Knute: Du skrev: "Skulle en svensk publikation trycka artiklar som uppmanade läsarna att "Hata Palestina" skulle detta knappast förstås som kritik av den palestinska myndigheten." Men avfärda palestiniernas befrielseorganisationer som terrorister går alldeles utmärkt. I den gropen har även EU fallit. Men vad var det för typ av organisationer som Begin och Shamir ledde 1948? Som mördade FN-medlaren Folke Bernadotte och sprängde hotell David med över 80 döda? Båda dessa prominenta herrar blev sedan Israels premiärministrar. Att vara objektiv är uppenbarligen svårt. Därför behövs tidskrifter som speglar verkligheten ur både sionistisk och palestinsk synpunkt.
Glöm inte den etniska rensningen som utspelade sig 1948 och ockupationen av Gaza och Västbanken 1967. Det är ju bakgrunden till dagens konflikt.

Berit sa...

Om araberna hade accepterat UN beslutet 1947 skulle inte en enda palestinier varit flykting och en oberoende arabisk stat hade funnits sida vid sida med Israel.

Om tidskrifter, vilka de än vara må inte kan existera på egen hand får de väl följa lagarna om tillgång och efterfrågan.

Abraham sa...

Berit sa: "Om araberna hade accepterat UN beslutet 1947 skulle inte en enda palestinier varit flykting och en oberoende arabisk stat hade funnits sida vid sida med Israel."

Svar: Därom vet vi inget. Och tillåt mig tvivla. Du vet säkert att UN:s fredsplan var uppenbart orättvis ur arabernas synpunkt. Se detaljerna på nätet för att spara plats. Sionismen hade dessutom mer betydligt mer omfattande arealanspråk än så, vilket bäddade för fortsatta krig.
Om inte "om" hade varit hade vi inte upplevt förintelsen, kolonialismen, all världskrig etc ....Världshistorien kunde skrivas om från grunden.

Berit sa...

Abraham, Israel accepterade UN beslutet!
Ur arabisk synpunkt är en existerande Israelisk stat orättvis, spelar ingen roll var, när eller hur stor eller liten. Så länge det finns en enda levande jude är det orättvist ur arabisk sätt att se.

Abraham sa...

Berit sa: "Ur arabisk synpunkt är en existerande Israelisk stat orättvis, spelar ingen roll var, när eller hur stor eller liten. Så länge det finns en enda levande jude är det orättvist ur arabisk sätt att se. "

Svar: Nu uttrycker du dig åter oerhört ensidigt för att uttrycka det milt. Sanningen är att de viktigaste arabiska länderna stöder en fredsöverenskommelse med två stater: Israel inom nuvarande erkända gränser, en palestinsk omfattande Gaza och Västbanken och ett delat Jerusalem.

Jag finner inte skäl att delta i diskussionen längre, efter att ha fått klarlagt vilken typ av forum detta är.

Berit sa...

Abraham, tycker du illa om detta forum därför att jag ifrågasätter dina dåligt underbyggda påståenden?

De enda arab-länder som erkänner Israel är (vad jag vet) Jordanien och Egypten och även om de i och för sig är viktiga stater är det att ta i när du påstår, "de viktigaste arabiska länderna ".

Om du ändrar dig och vill vara med kan du väl ge lite fakta om hur Saudiarabien, Syrien, Marocco, Libya ser på Israel.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.