12 januari 2008

Tillsätt haverikommission om invandringen

När Ilmar Reepalu för tre, fyra år sedan ville utvisa utländska medborgare som begått grova brott, så började en krist-demokratisk politiker yra om att Dansk Folkeparti flyttat över Öresundsbron.

När folkpartiet lade fram sitt flyktingpolitiska program, anklagade socialdemokratiske riksdagsmannen och bloggaren Luciano Astudillo partiet för att vilja utvisa invandrare som begår brott.

Skitsnack. Sanningen var att man precis som Reepalu ville utvisa utländska medborgare som begick grova brott.

Vad detta visar är hur politiker sinsemellan mobbar varandra, till och med för att föreslå att man följer lagen.

Vi kan inte föra ett konstruktivt samtal om invandringen längre utan låsningar. Precis som grälande makar kan behöva familjeterapi, för att släppa på prestigen, så kan politikerna behöva något som möjliggör en avdramatisering av invandringsfrågan.

Varför inte en nationell haverikommission med representanter från olika partier och intressegrupper, som håller utskottsförhör till vilka alltifrån imamer till sverigedemokrater kallas och som sökte svar på frågor som:

Hur fördelar sig andelen etniciteter per brott?

Har invandringen de senaste tjugo åren varit en plus- eller minuspost?

Hur pass stort stöd har fatwan mot Rushdie?

Hur utbredda är sympatierna för sharia i Sverige?

Hur många flickor och kvinnor med invandrarbakgrund är könsstympade?


Det samlade resultatet skulle kunna bli en vitbok som låg till grund för en framtida, förhoppningsvis mer seriös invandringsdebatt.

Vi behöver någon form av enighet om vad som är fakta och vad som inte är det.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr, något sådant kommer aldrig att ske.
En vitbok om svensk migrationspolitik under de senaste tjugo åren kommer obarmhärtigt att avslöja att miljarder har lagts på något som bara har syftat till att bygga in etniska spänningar i samhället.
Dessutom kommer vitboken att skoningslöst tala om var pengarna har tagit vägen och som resulterat i västeuropas sämsta polis och en obefintlig försvarsmakt och en skola som släpper ut icke läs- och skrivkunniga.

Tror någon att det finns något riksdagsparti som vill tvätta sin byk offentligt och medge att den prisade drömmen om det mångkulturella samhället har varit ett enda stort och kostsamt misstag?
Förr kommer grisar att flyga och Lars Ohly att söka asyl i USA.

Jean Moulin sa...

Tack för föredömligt svar. (Tag lärdom, Anonym!)

Dessutom roligt. Tack.

Visst delar jag dina farhågor, men haveriekommissioner är onekligen populära, krav på dem låter vuxet och seriöst, så jag vill gärna plantera tanken på en i bloggosfären.

Vem vet, den kanske sprider sig?

Anonym sa...

Tja, eller varför inte en miljökonsekvensutredning. Alla förändringar kan inte kalkyleras i kronor och ören och alla förändringsprojekt måste ju numera inkludera en sådan. Fast den skulle ju förstås ha genomförts innan projektet drogs igång...

F.ö. ett tips på ny term för PK-etablissemanget för att parafrasera deras egen terminologi när det begav sig -68: Det Moralindustriella Komplexet.

Anonym sa...

Lasse: "bygga in etniska spänningar i samhället". Tidernas understatement. Du menar "grundlägga en framtid för Sverige som en sönderfallen stat".

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.