07 januari 2008

Påven och Tin-Tin i Irak

Ibland, när jag irriteras av Svenska kyrkans vänstervridning, funderar jag på att bli katolik. Påvens modiga kritik av islam i sitt Regensburgtal oktober 2006 imponerade på mig, liksom överhuvudtaget hans betoning av förnuft i stället för blind tro:

"De kristnas uppgift är att få förnuftet att fungera fullständigt, inte bara på teknologins och den materiella utvecklingens område, men för att känna igen det goda, vilket är en förutsättning för lag och fred i världen."

Otroligt djupt och klokt, eller hur. Citatet är fritt ur minnet, men leta på internet och du finner många liknande uttalanden av påve Benedikt, född Ratzinger.

Så just när jag skulle gå åstad och konvertera, vad får jag till min besvikelse höra? Jo, att påve Benedikt XVI har gått med på ett krav från 138 muslimska ledare att de tillsammans ska utarbeta en grundval för vad som är gemensamt för de två religionerna.

Det påstås att påven accepterat det muslimska initiativet och hyllat det.

Faisal Mawlawi, som är vicepresident för Det Europeiska Rådet för Fatwa och Forskning, säger:

"Vårt initiativ bevisar, att islam är en fredsälskande religion. En dialog kommer att bidra till att minska klyftan mellan de två religionerna."

Dialog är ett praktiskt ord när man vill manipulera någon.

"Det Europeiska Rådet för Fatwa och Forskning? What? Det är inte märkligt att det är stor uppslutning i den muslimska världen och att döma av dessa formuleringar betraktar de det redan som en seger inte för freden men över Väst", kommenterar Drokles på Monokultur.

Gemensam grundval, att Gud och Allah skulle vara samma gud? Det förutsätter förstås att man antar att det verkligen finns ett Gudsväsen. Ett totalt intetsägande Gudsväsen därför att skillnaderna mellan religionerna är avgrundslika.

Jag kan överhuvudtaget inte hitta någon gemensam grundval mellan kristendom och islam, möjligen delar av Moseböckerna (som dessutom upphävs av profeterna och Jesus), men resten av Bibeln är helt oförenlig med Koranen.

Framförallt är det två helt olika etiska system. Kristendomen bygger på medkänsla, islam på makt.

Döljer det sig något bakom Vatikanens samarbete med islamisterna?

Påven är väl medveten om att islam inte är fredens religion. För 1400 år sedan var Mellanöstern kristet. Ännu för femtio år sedan var en femtedel av palestina-araberna kristna men nu finns snart inga kvar. I Irak minskar antalet kristna kraftigt. I Iran, Pakistan osv. Också till Sverige sprids det politiskt-religiösa våldet, i Örebro fick en kristen universitetslärare halsen avskuren på islamiskt vis.

Bakom denna accelererande förföljelse ligger bland annat extrema islamistorganisationer som "Det muslimska Broderskapet". Det var detta brödraskap som år 1997 upprättade det europeiska Fatwarådet, vars medlemmar är radikala imamer från bland andra Sudan, Saudiarabien och Europa.

Jag begriper inte hur på påven kan samarbeta med dem.

Kan inte Vatikanen skicka någon tuff förhandlare som kan sätta sig i "respekt" och pressa de 138 muslimska ledarna att få stopp på våldet mot de kristna?

Oj, jag glömde att om man får en snyting måste man vända den andra kinden till. Det behöver du väl inte tolka bokstavligt, käre påve, du säger ju att man ska använda sitt förnuft.

Jag tror jag blir buddhist i stället, även om de också är pacifister. Och man slipper hårklyverierna om Gud, eftersom de inte tror på någon sådan. Hallå Dalai Lama, jag kommer och hälsar på!

Eller vad med ortodoxa kyrkan, den håller ju avståndet till islam? Jag behöver inte resa till Indien, i Malmö bor ärkebiskop Kyrillos som för något år sedan i ett radioprogram tog upp muslimernas förföljelser mot de kristna i Mellanöstern. En sanning kan vara en sanning även om den presenteras i Skånepartiets närradio och inte i SR, statsradion.

Titeln till detta inlägg kanske verkar långsökt, Tintin? Förklaringen finner du om du läser "Tusen och en kränkningar", del I, II, III, IV.

21 Kommentarer:

Anonym sa...

Det spelar ingen roll Knute, till slut så blir du antingen slav under islam eller dödad av muslimer som fljer sin profets uppmaningar att döda alla otroende som inte tar emot fredens religion, Islam(underkastelse).

Påven är mycket medveten om att islam är våldets religion, men frågan är om han tror att det skulle lätta på spänningarna? Det är enligt mitt tycke ett dåligt försök, det är menlöst.

Förra påven kysste till och med koranen. Hur kan en människa, som vet att koranen uppmanar till att döda dig, kyssa den??? Det är helt ofattbart.

Anonym sa...

Teheran ligger i Iran. inte i Irak

Knute sa...

You're quite right, jag får klämma in en bild på Tintin i Irak också så det inte blir fler missförstånd.

Anonym sa...

??? Seröst Påven är grunden till otroligt mycket onska i välden. Hur blind kan man bli?!?!??!

Knute sa...

Joakim, du är okunnig. Katolska kyrkan gör otroligt mycket gott i världen, bland annat genom sin biståndsorganisation Caritas.
Hörde du aldrig talas om moder Teresa av Calcutta?

Och påven är en bildad och klok man. Hans ord som jag citerade visar hur viktigt det är med en genomtänkt och rationell etik som värnar livet och håller igen mot krav på sena aborter och barmhärtighetsmord.

Anonym sa...

Knute, du har rätt om påven och hans kyrka men att katolska kyrkan är en ond makt fick jag lära mig redan som barn. Mina lärare berättade om ondskefulla jesuiter av närmast orcherkaraktär, syndiga avlatsbrev, hednisk dyrkan av benbitar (även kallade reliker) med mera.
Motviljan mot katolicismen i Sverige har förmodligen historiska orsaker, inte minst då Gustav II Adolf stred mot papisterna för den "rena läran" men det lustiga är att misstron lever kvar i våra dagar, lätt maskerad till ateism, som säkert känns modernare.

Berit sa...

lasse, jag har samma minnen, trodde jag var den enda här som var så gammal!
Martin Lutters lära var den enda rätta! vi läste morgonbön och bordsbön i skolan!!
Drottning Kristina, en riktig svikare.

Anonym sa...

Lugn, inte så bråttom, Knute. Påven är kanske inte så dum som du tror. Det kan ju faktiskt vara så att han antar utmaningen med övertygelsen om att han kan visa att det inte finns något som förenar. Fast riktigt så politiskt inkorrekt är han nog inte, men med tanke på talet du nämner kommer han säkert att peka på ett antal avgörande skillnader.

Jean Moulin sa...

"För 1400 år sedan var Mellanöstern kristet. Ännu för femtio år sedan var en femtedel av palestina-araberna kristna men nu finns snart inga kvar."

Tack för historielektionen!

Underbar postning. Tankeväckande.
Kommer säkert att komma på ytterligare saker att tillfoga till denna kommentar.

P.S. Har fem Tintin-album och en eller två Tintin-filmer.

Log - skrämmande nog - åt bilden med Milou i en blodpöl på en landsväg.

Jag är, som du vet, extrem hundälskare, men humor är ibland hädiskt.

Anonym sa...

Pinsamt att du tror att kristendomen är mindre blodtörstig än någon annan religion är/har varit/kommer att bli.

Hela tanken att tro att det finns en gud, ett flygande spaggeti-monster, skäggiga män på moln etc är så förkastlig att det är den vi skall kämpa mot. Inte islam.

Berit sa...

Bevisa att det inte finns en Gud!

Knute sa...

Anonym, du säger att vi ska bekämpa religion, men inte islam. Hur får du det att gå ihop?

Anonym sa...

Berit: Bevisa att det finns en gud...

Knute sa...

Anonym, då har du fattat (?) att det inte går att bevisa varken att gud finns eller inte finns. Mycket svår och djup fråga egentligen.

Thomas av Aquinos gudsbevis går ut på att det måste finnas en första orsak verkande orsak till alla följande orsaker och verkningar. Den första orsaken är Gud. Om jag fattat rätt. Men är det ett riktigt bevis, att vi är oförmöga att tänka oss något evigt och oändligt?

Thomas av Aquino (1225-1274) är den romersk-katolska kyrkans officiella filosof.

Knute sa...

Hans, ännu en borttagen kommentar. Jag kan inte riktigt peka på vad det är som är så irriterande med dina kommentarer, du håller dig till ämnet och argumenterar för dina åsikter. Men du kan inte låta bli att komma med tjuvnyp. Jag kan inte inse varför jag ska behöva publicera sånt, det här är ju ingen anslagstavla.

Anonym sa...

Det ankommer alltid på den som säger ATT något finns att bevisa det. Basic bevisföringsteknij. Annars så kommer följdfrågorna; "bevisa att det inte finns ett spaghettimonster", "bevisa att Gud inte är en svart, fet, lesbisk kvinna", "bevisa att Tor, Oden och Frej inte har funnits på riktigt".

Nej, det är ni gudstroende som sitter med bevisbördan på ryggen. Fram med bevis eller åtminstone indicier, så kan vi diskutera Gud sen.

I övrigt är ni ett gäng tokstollar till islamofober här. Religion som religion säger jag. Allt är samma fantasismörja och allt används det både positivt och negativt. Jag gillar varken kristendom eller islam och jag ser våldsamma fundamentalister och terrorister som de vidrigaste varelser som världen har frambringat. Men IRA fick mig inte att hata alla katoliker och Bin Laden, shah-regimen och talibanerna får mig inte att hata alla muslimer.

Knute sa...

Karbid, tack för komplimangerna. Islamofob, jo jag tackar jag. Men jag vägrar att kallas för det. Fobi betyder väl något man inbillar sig? Islamisterna har begått över 10 000 attentat sen 11 sept 2001. En högst verklig tveksamhet jag hyser inför den religionen.

Anonym sa...

Zoltan,
Jag tror att påven är mycket medveten om svårigheterna. Han fick 138 muslimska ledare att komma till en "dialog" genom sitt tal. Därigenom har han slagit upp en klyfta mellan de mer militanta och de fredliga ställningarna inom Islam. Nu har muslimer dessa 138 (imamer?) att beakta.

Han "driver" igenom saker på ett sätt som många inte förstår. Det är ett nytt sätt och jag måste medge att det är synnerligen skärpt.

Förföljelserna kommer vi nog tyvärr se öka en tid framöver, som du säger. Det kommer att ske en polarisering där ateismen visar sitt aggressivt religiösa ansikte tydligt.

Hans Georg Lundahl sa...

1 Salam betyder "fred" och islam betyder snarare "pacificering".

2 I synen på närmaste fyllo fins en klyfta i värdegrunden. För kristna och judar var det Noa som var full -- för muslimer, hvad jag vet eller mins, Ham, den förste slafven, hvilken för oss förtjenade sitt slafveri genom att skratta åt en full man han borde ha vördat.

gäster sa...

DÖD DIALOG

Egyptens högsta religiösa instans, det sunni-islamiska lärosätet al-Azhar och dess islamiska forskningsråd i Kairo, fryser nu all dialog med Vatikanen. Anledningen stavas påven Benedictus XVI, som de påstår ska ha hädat och skymfat islam. Bland annat har påven fördömt de mordiska Al Qaida-attentaten mot kristna kyrkor i Egypten, Iran och Nigeria, och menade samtidigt att religiösa minoriteter måste få bättre skydd. Det uttalandet uppfattar rådet som en skymf mot islam. De hävdar även att påven sagt att muslimer diskriminerar andra i Mellanöstern.

https://politisktinkorrekt.info/2011/01/21/sunnimuslimer-ratar-dialog-med-vatikanen/

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12246654

Hans-Georg Lundahl sa...

Jag såg drottning Kristinas graf i Peterskyrkan när jag var i Rom 86 ... och kardinal Henry Edward Stuarts (Stuart som Jakob VII/II, Jakob III, Charles Edward).

Och Tu es Petrus et super hanc petram aediifcabo ecclesiam meam. Et tibi dabo claves regni caelorum. (Matt 16:18-19, uppe i kupolen)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.