13 januari 2008

Vaccin mot pneumokocker och konsensusmentalitet

Svensk sjukvård halkar efter. Fler människor dör i onödan i Sverige jämfört med i andra länder för att sjukvården rustats ned, visar en larmrapport.

I Stockholm liksom i Danmark vaccinerar man spädbarnen mot hjärnhinneinflammation orsakad av pneumokocker. I Skåne anses det vara för dyrt.

Tidigare i veckan kom ett larm om att chefen för Universitetssjukhuset i Malmö i strid med läkaretiken uppmanar de anställda att sänka ambitionsnivån.

I höstas gick larm om att en hostande städerska kunde ha smittat tusentals människor på sjukhuset i Lund. Det visade sig att hon ådragit sig sjukdomen i Sverige. Ändå måste man ställa sig frågorna:

Varför slutade man vaccinera mot tbc? Och varför börjar man inte igen, nu när invandringen från tbc-drabbade länder är så stor? Varför inga obligatoriska provtagningar för tbc på invandrare och flyktingar som kommer till vårt land?

Det är inte längre tbc som är folksjukdomen utan mentaliteten. Alla ska tycka likadant, allt ska utredas och stötas och blötas i oändlighet, men eftersom det inte går att uppnå konsensus tas inga beslut.

De som jobbar inom sjukvården får inte göra fel, de har ett personligt ansvar. Problemet ligger hos deras chefer, politiker och tjänstemän som kan ta beslut eller låta bli att ta beslut utan att behöva stå till svars.

De felar därför att de i sitt yrke överhuvudtaget inte behöver ha någon föreställning om personlig skuld och ansvar.

Som medborgare i ett land som bygger på kristna/västerländska värderingar borde vi lära oss att våra fel i grund och botten beror på oss själva, och vi måste därför också själva ta ansvaret för våra fel. Därmed är vi i stånd att utveckla en kultur där vi utövar självkritik, söker förlåtelse och försöker att förbättra oss.

Den motsatta uppfattningen, att vi är offer för andras undertryckande, främjar däremot en kultur dominerad av konspirationsteorier, och gör att beslutsfattare inte får något vettigt gjort.

Att skylla på samhället är en uppfattning som är typisk både för socialister och islamister. Man skyller på kapitalismen, den västerländska dekadensen, eller någon annan syndabock. Alla blir oföretagsamma, fattiga och ofria.

Men förstås, detta är bara en liten del av sjukvårdens kris, den stora delen handlar om pengar. Ändå är det just den ansvarslösa mentaliteten som orsakat den generösa invandrings- och flyktingpolitiken som i sin tur orsakat pengabristen.

Det är dit skatteinbetalningarna tar vägen i rika Sverige. Varje ny flykting måste ju försörjas. Sverige har tagit emot en miljon invandrare de senaste tjugo åren. De enorma kostnaderna börjar märkas nu.

Skånskan , EKP , Nomosblog, Sydsvenskan

2 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Mycket tänkvärd text, precis som Berits "Krig och fred".

Det kräver ett stort mod att våga riskera till exempel en chefsposition, med den lön det medför, genom att kräva minskad invandring på grund av för höga kostnader, som i sin tur leder till sämre vård, sämre skola, etc.

Avsked eller mindre betalt jobb, kan leda till att familjen får flytta, till skilsmässa, etc.

Skuld kan man tala om när folk röstar på våra riksdagspartier istället för att proteströsta på Sverigedemokraterna eller åtminstone rösta blankt eller röstskolka, som jag gjorde 1998 och 2002.

From Sweden with Grief sa...

Jag skrev en bloggpostning här för en tid sedan om muslimska kvinnors krav på långa ärmar på sin klädsel inom vården, och som inte är acceptabelt just för att det sprider svåra infektioner inom alla vårdinstanser. Det är rasism att inte låta dem ha långa ärmar, enligt tv4s Nollrasismvecka och deras ambitiösa reportrar.
Islam går för hälsa och människoliv och jag förstår inte hur man kan vara så fanatisk på tv4.

Sedan är det självklart att tbc-vaccinationer ska komma tillbaka, anser jag. Våra små barn är värda all hälsa vi kan ge dem under deras uppväxt och jag är tillräckligt gammal för att minnas berättelserna om tbc från de äldre och den djävulska smärtan vid vaccinationen med åtföljande symtom. Då jag började inom vården tittade man igen på mitt skydd, sedvanligt, men också eftersom jag skulle vårda lungpatienter och infektionsklinikens patienter.

Jag trodde att vården idag var mer intresserad av förebyggande hälsovård än den nu är, och om barn smittas med tbc då har vården misslyckats.
PK-iterna kommer väl förmodligen håna mig för att jag är neurotisk, men jag kan inte se något skäl att inte vaccinera för tbc med tanke på den spridning den har i andra länder och att den redan finns i Sverige. Just nu vet jag inte om hur de epidemiologiska siffrorna ser ut, men för mig räcker det att barn insjuknar på dagis och skolor och deras föräldrar också.

Men eftersom det sällan är en svensk som spridit smittan just i människovårdande och människonära yrken så är det förmodligen en kränkning att bry sig.
Det ansågs inte kränkande mot mig då jag synades då jag skulle börja inom vården så jag inte smittades eller smittade någon, men om man petar på en invandrare då är man rasist! Vad är det som händer?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.