12 mars 2008

Boktips"I Faraos armé" av amerikanen Tobias Wolff.

Boken är en memoar snarare än en självbiografi. Anekdoten om den hundvalp som soldater i den sydvietnamesiska armén, USA:s allierade, steker levande över en eld, gjorde mig mindre naiv i min syn på andra kulturer.

Människor är inte lika överallt; kulturer gör dem annorlunda. Eller har jag fel? Det finns ruttna äpplen över allt?

Hur som haver, Wolff räddar hunden. Den blir hans. Varje gång den ser sina plågoandar morrar den medan de skrattar och masserar sina magar.

För några år sedan läste jag i The Economist om hur vietnameser (inte en majoritet förhoppningsvis) torterar hundar med blåslampor för att de skall avge kemiska substanser i luften, som män med potensproblem inandas för att åter bli virila.

Jag misstänker att sadistiskt djurplågeri är utbrett i hela sydostasien. Därför har jag ingen lust att turista där.


New York Times, Amazon

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är intressant att du tar upp frågan om kulturella skillnader. Den är förstås alltid intressant för oss som inte kan blunda för att allt som händer i vår omvärld tycks vara kopplat till kulturella skillnader, men är det verkligen kulturen som påverkar människan eller är det tvärtom ? Kan det vara så att genetiska skillnader ger olika benägenhet att "föredra" vissa kulturer, så att förr när samhällena var mer homogena det speciella genetiska spektrum som var förhärskande i ett visst område faktiskt hade betydelse för kulturens utformning istället för tvärtom. Kan det vara så att den gamla "fördomen" att sydostasiater är lugna och arbetssamma till "sin natur" faktiskt har haft betydelse för Bhuddismens utformning medan arabernas aggressiva framtoning inte bara beror på islam (jfr Södertälje) utan kanske lika mycket är genetiskt betingad ?

Jean Moulin sa...

Tack för ett intressant inlägg.

Naturligtvis är inte den procentuella andelen av t ex människor med ADH eller en IQ på 115 densamma inom alla urskiljbara folkgrupper utan deras andel varierar mellan folkgrupper, vilket ger sådana utfall som att t ex Sveriges nationella genomsnittliga IQ är 102, emedan Italiens är 103.

Detta gäller förstås även för andra mentala egenskaper såsom aggressivitet och sexualitet.

Det senare är som bekant bundet till testosteronnivåer.

Ostasiatiska män har lägre genomsnittligt testosteron än vita europeiska män, som i sin tur har lägre än svarta afrikanska män.

Gamla iakttagelser om skillnader mellan folkslag och raser har bekräftats av vetenskapen, inte tvärtom som ofta hävdas.

"Beror skillnader mellan rika och fattiga länder på skillnader i nationell intelligensnivå? [. . .]

Till 99,8 procent har Göran Persson och Kofi Annan samma arvsmassa. Det är bara en eller två tusendelar av vårt DNA som skiljer oss åt. Detta är dock mer än det låter. Vår arvsmassa består av drygt tre miljarder DNA-byggstenar."

Aftonbladet

Med DNA kan dina geografiska och därmed rasliga rötter spåras.

Killer Startups

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.