22 mars 2008

Ett känsligt ämne

För er som följt rabaldret runt Obamas pastor och hans predikningar genom att lyssna på videon om "The best of Pastor Wright" var det självklart att Obama måste åstadkomma någon sorts förklaring.

Den förklaringen kan man
lyssna på här och det är ett bra tal som kanske räddar honom men det mest intressanta är vad han INTE sa.

Han talar om sin vita mormor och jag antar att vi ska göra liknelser mellan vad hon sa vid en privat familjemiddag och vad Pastor Wrights hatfyllda predikningar basunerat ut i en stor politiskt mäktig kyrka.

Det är också intressant att han tycker att Hillary ska förneka Geraldine Ferraro för att hon sa att "Obama inte skulle vara presidentkandidat om det inte vore för att han är svart", men samtidigt kan han inte förneka Wright.
De finns massor av människor, både svarta och vita, som skulle säga samma sak.

Pastor Wrights kyrka,
Trinity Church of Christ, är en av de allra största kyrkorna i Chicago och det kommer nog sanningen närmast att anta att Obamas medlemskap där grundas mer på möjligheten till politisk makt än på kommunikation med Gud.

Detta var ämnet för Bill O'Reillys "Talking Points" (
talet i skrift här) och han påstår mycket riktigt att det kommer aldrig att bli något konstruktivt resonemang om ras, så länge som allt man säger kallas för rasism.
Det argumentet kan man också anföra vad gäller diskussioner om Islam både i Europa och USA.

Det Vita Amerika vet att man kan inte ifrågasätta någonting eller försöka sig på en ärlig dialog för någon kommer genast att skrika, "Rasist".
Det är klart att det finns problem i ett samhälle där olika raser försöker leva tillsammans, även i blandäktenskap där man verkligen älskar varandra. Om man inte kan tala om dessa problem, som oftast beror på fördomar och missförstånd, utan att bli kallas rasist kommer man ingenstans.

På toppen av allt detta har vi kulturella olikheter, men det sopar man under mattan fullständigt. Försök tala om att vissa attityder och uppförande beror på kulturella skillnader och du blir verkligen rubricerad som rasist.

Det finns inga tvivel om att svarta unga män i detta land begår mer våldsbrott än andra och det finns väl ingen som tror att det orsakas av nyansen på hans hud eller att han har arvsanlag som gör honom mer kriminell?
Benägenheten för brott kommer från den kultur man växer upp med och kom inte dragande med "Fattigdom".

För inte så länge sedan var svarta jämförelsevis mycket fattigare än de är i dag men ägnade sig inte åt brottslighet så som man gör i dagens USA.

Man kan inte tala om kultur och kulturskillnader därför att det är sådant som är möjligt att ändra på. Man kan förändra det beteende man har som orsakas av kultur och uppfostran (eller brist på sådan,) men man kan inte ändra sin hudfärg.
Men det är enklare att försöka gömma sig bakom att man är "Offer" för omständigheter man inte kan förändra.

svd , svd dagen

5 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Känsligt är bara förnamnet. Hädiskt vore bättre.

Vi kommer inte, trots att de flesta av oss skulle önska det, förbi gener när vi diskuterar mänskligt beteende. Det vill säga om vi utgår från att personlighetsdrag såsom temperament, musikalitet och även intelligens sitter i generna. I alla fall delvis.

Naturligtvis formas en människas beteende av hennes identitet som i sin tur formas av hudfärg, kön, utseende, ålder, etc. Men inte ensamt. Tag en sådan sak som mängd testosteron.

Förutom att den påverkar en persons sexualdrift, bestämmer den även hans eller hennes höjden på hennes aggressionströskel. Tänk på sambandet tillförsel av för stora mängder konstgjort testosteron, sk. anabola steroider, och kort stubin!

Om nu afro-amerikanska män genomsnittligt har högre testosteronvärden än euro-amerikaner, skulle inte det kunna förklara dels en större promiskuitet, dels en större aggressivitet? Att så är fallet, att de har högre testosteronvärden i genomsnitt, förklarar även att prostatacancer är vanligare bland afro-amerikanska män än bland euro-amerikaner, och antagligen Asian-Americans, som har lägre testosteronvärden än euro-amerikaner.

Vi förvånas av att asiater är de ideala invandrarna, eftersom de i vita samhällen har lägre brottslighet än vita. De är mindre promiskuösa och mer familjeorienterade och därför mer framgångsrika än någon annan grupp bortsett ashkenazi-judar. Samtidigt vet vi att asiatiska män i genomsnitt har lägre testosteronvärden än vita och svarta.

Vi vet också att vissa personer med ADHD är mer risktagande än de utan. Nu skall personer med diagnostiserad ADHD inte få ta körtkort utan läkartillstånd.

En studie vid University of South Carolina fann att ADHD är betydligt mer frekvent hos män än hos kvinnor (4,19 procent resp. 1,77 procent). Bland hispanics (latinos) bara 3,00 procent, vita 4,33 och bland afro-amerikaner 5,66. Som lekman kan jag inte avgöra hur betydelsefull denna information är för att förklara svartas överrepresentation i fråga om brottslighet och fattigdom. Men jag anade att jag skulle finna ett sådant samband när jag googlade på "ADHD race".

Sagepub.com

Vad skall vi göra med sådan här kunskap och de samband de uppenbarar? Skall vi tabubelägga dem eftersom en del (en pytteminoritet) tar dem som utgångspunkt för att legitimera diskriminering? Eller skall vi säga att vi är så mogna nu, med alla historiska erfarenheter i bagaget, att vi kan vara ärliga om de fakta som vi besitter?

Naturligtvis vet jag att dessa fakta kommer att ifrågasättas, trots att de är vetenskapliga. Jag vet att de kommer att ignoreras till förmån för utfall om min karaktär, osv.

Det tillhör spelet sorgligt nog.

Jean Moulin sa...

Rättelse av texten ovanför:

på grund av ändring av meningen om aggressiontröskel och testosteron, så blev det lite tokigt:

". . . bestämmer den även hans eller hennes höjden på hennes aggressionströskel."

Se där vådan av att alltid hålla på och ändra i de meningarna man formulerat för att de skall bli än bättre - vilket de sällan blir, som citatet ovan visar.

Anonym sa...

Med asiater menar du förmodligen östasiater, inte västasiater, förmodar jag.

Jean Moulin sa...

Riktigt antagande.

Varjager sa...

Ja, är det dessa uttalnden som GP kallar rallarsvingar? Vilken media vi har i Sverige.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.