20 mars 2008

Är kristna från Irak emot hederskultur?


För flera år sedan läste jag ett DN-reportage om tillvaron på en vårdcentral i en invandrartät förort.

En kvinnlig svensk läkare tyckte den var positiv. Det var stimulerande med vårdcentralens konflikter med vissa patienter. Som exempel angavs de som inte ville bli tolkade av någon med fel kön eller fel religion. Upprörd ringde jag migrationsverkets eller landstingets tolkenhet (minns inte exakt vilket) för att fråga om ett sådant pucko till patient fick en tolk med rätt kön och rätt religion eller om man bad honom eller henne att dra?

Kommer inte ihåg svaret nu. Däremot att kvinnan i luren nämnde att kristna och muslimska palestinier inte var de såtaste vänner.

Vid ungefär samma tid läste jag i Metro om två kristna bröder från Göteborg som ilat till Gävle och skjutit på sin systers muslimske pojkvän med ett luftgevär.

Förefaller mig som om det inte rörde sig om två medlemmar i Svenska Missionsförbundet eller ens Livets Ord. Brödernas etnicitet förteg naturligtvis politiskt korrekta (läs förljugna) Metro.

Assyrier/syrianer är kristna eller hur?

Många syrianer som jag mött är väldigt trevliga.

Det finns väl alla sorter antar jag.

DN:s Ulrika By berättade efter Ronna-kravallerna om en schyst syrian "som vid flera tillfällen blivit hotad för att han utmanat det syrianska patriarkatet som han anser styr i Ronna". Och om en syrian vars medarbetare utsatts för hot "efter att man försökt dra igång ett projekt som ville diskutera unga killars roll när de kläms mellan de äldre generationernas krav på 'heder' och de värderingar som gäller i vår demokrati."

"De skräder inte orden: det har gått för långt. Under toleransens flagga har det svenska samhället låtit vissa invandrade grupper skapa enklaver där könsdiskriminerande och förtryckande, informella regler gäller. Den som försöker bryta sig ut hotas och skändas inom den egna gruppen."

Nu vill en läsare av denna blogg att vi skall ta emot kristna flyktingar från Irak, men innan vi gör det, bör vi lära oss mer om denna grupp. Finns det samma sorts hederskultur bland dem som bland assyrier/syrianer?

svd

3 Kommentarer:

Knute sa...

För att citera mig själv: När man talar om invandring från länder utanför Europa finns det anledning att skilja mellan muslimer och icke-muslimer. De senare brukar överge sin klan- och hederskultur efter ett par generationer, men det sker inte med muslimerna som hålls i strama tyglar av sin religion. Islam är hederskultur upphöjd till religion.

Anonym sa...

Citat:"När man talar om invandring från länder utanför Europa finns det anledning att skilja mellan muslimer och icke-muslimer. De senare brukar överge sin klan- och hederskultur efter ett par generationer"
................
Håller inte med! Zigenare och sicilianare har ju behållt sin klankultur i århundraden trots att de inte är muslimer. Zigenarna har ju behållt sin särart tack vare att de kunnat hålla ihop i sina klaner.
Sensmoral: Om vi tillåter invandring från nordafrika och främre orienten så kommer vi att få dras med deras klan- och hederskultur i många hundra år framåt.

Anonym sa...

Det förekommer inte hedersmord bland assyrier/syrianer, det finns inget sånt begrepp bland vårt folk, och att man mördar ngn pga heder sker ytterst ytterst ytterst sällan, om det ens förekommer! Det har inget med våra traditioner att göra !

Är det du som har länkat till min blogg ? Tyvärr, men i min blogg diskuteras varken politik och religion.. tack för inlägget - även om jag hade aningen svårt att förstå det - men den kommer inte att accepteras. Min blogg är en rosa bubbla, utan världens tråkigheter. Glad påsk !

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.