20 mars 2008

Saddam bluffade både Blix och Bush


Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Irak, upprepar vad han många gånger sagt, att inga bevis för massförstörelsevapen någonsin hittades i Irak. sds

Än sen då, Saddam Hussein lät världen tro att han hade massförintelsevapen för att avskräcka rivaliserande Iran, och trodde inte att USA skulle iscensätta en invasion.

Även Hans Blix själv gick på Saddams bluff. Det är lätt att vara efterklok.

Läs mer:
Dead Man's Hand

3 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Tråkigt nog/kul nog (välj själv!) är vi inte eniga om Irakkriget.

Jag tycker det är stimulerande. Så mycket bra spin-off-effekter i form av en massa nya fakta för våra läsare att insupa och länkar för dem att klicka på.

På tal om att bluffa. Om Saddam bluffade, så var han i gott sällskap.

En av de drivande bakom Irakinvasionen var Paul Wolfowitz, som nyligen tvingades bort från chefsposten för Världsbanken. Wolfowitz är lärjunge till Leo Strauss - mannen bakom den esoteriska och exoteriska sanningen. Dvs. en sanning för den intellektuella eliten (den esoteriska), en för den obildade massan (den exoteriska).

Med tanke på att Saddams massförstörelsevapen var huvudskälet till Irak-invasionen, så kan man ju undra om Wolfowitz och andra straussianer fäste något avseende vid huruvida Irak hade massförstörelsevapen eller inte.

Wolfwowitz lär ha sagt att massförstörelsevapnen var ett svepskäl och att oljan var det egentliga skälet.
Guardian

Alan Greenspan har sagt samma sak enligt Washington Post

Och hur skall man se på Norman Podhoretz' påstående att Saddam hade massförstörelsevapen och var nära att skaffa sig kärnvapen? Samma linje som förfäktades av Per Ahlmark på DN:s ledarsida.
Snacka om att lura skjortan av omvärlden!

Sedan en sak till: har den absurda kostnaden för irakkriget med försvagningen av den amerikanska dollarn att göra? Över tusen miljarder dollar till dags dato!
Washington Post

Knute sa...

Utan Saddams bluff om Iraks massförstörelsevapen hade det varken funnits skäl eller svepskäl för USA:s invasion.

Hur ska omvärlden göra när och om Iran skaffat sig atombomber? USA klarar nog inte av en invasion till. Fast det skulle vara mer befogat än i Irak, med tanke på de galna mullorna i Iran som mentalt verkar leva på en annan planet.

John Olsson sa...

Tydligen har många redan glömt att Saddam ju hade massförstörelse-vapen då han dödade 5000 människor med gas-bomber.

Dessutom fanns det bevis på att Saddam sökte material som kunde användas till atomvapen. Det finns även soldater som var med i Saddams arme som påstår Saddam redan hade atomvapen.

Alltså, påståendet att Bush ljög om att Saddam hade massförstörelse-vapen är en lögn i sig självt. Saddam hade ju massförstörelsevapen!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.