30 mars 2008

Skägget i brevlådan/som ett brev på posten


När EU:s ministerråd i maj 2007 antog en ramlag som marknadsfördes som förbud mot förintelseförnekelse i hela EU, men som innehöll så mycket mer, så sade inte ens Sverigedemokraterna flaska. Naturligtvis för hur skulle det se ut om det stod: "Sd fördömer förbud mot
förintelseförnekelse."

Med rätt förpackning!

Problemet med den taktiska tystnaden var att man därmed svalde hela betet (förlåt inflation i klichéer!). Dvs. förbud mot att ifrågasätta antalet kosovoalbaner eller bosnienmuslimer som serberna mördade, osäkerhet om vilka folkmord man fick ha en avvikande uppfattning om, plus att regeringarna anmodades se över sina lagar rörande förbud mot rasism och främlingsfientlighet.

Nu sitter man där med skägget i brevlådan!

Vad sanna försvarare av yttrandefriheten, dvs. de som försvarar yttrandefriheten på principiella grunder, inte bara när de får sin egen inskränkt, borde göra är att vara extremt vaksamma och ta bladet från munnen (detta är klichéernas dag) så fort yttrandefriheten naggas i kanten.

Först kom de efter Geert Wilders, men jag sa inget, för jag var ingen "islamofobisk" filmare. . .

The Devil's Kitchen, SvD

4 Kommentarer:

Jean Moulin sa...

Är det tveksamt/okänsligt att tala om "skägget i brevlådan", "stoppa huvudet i sanden", "sila mygg och svälja kamerler" i ett mångkulturellt land som Sverige?

Anonym sa...

Hehe, skulle inte förvåna mig om nån talesman/kvinna för nån obskyr organisation kommer skrika om det, som Nogger black...

Jean Moulin sa...

Ja, man måste vakta sin tunga!

Har kunnat fler exempel, men glömt dem. Återkommer om jag minns dem.

From Sweden with Grief sa...

En muslimsk journalist, som arbetar och bor i Sverige, anser att tidningar som skriver om svenskar är som hundtidningar, de som skriver om muslimer är som kattidningar.
Ett medvetet sätt att diskutera eller, för jag fattar inte varför man på debattnivå i en facktidning som Journalisten behöver använda denna metafor, eller ens använda metaforer. Visst är metaforer tydliga, men att använda hund- och -katt- metaforen i Sverige betyder att man illustrerar en konflikt. Eller finns det en annan förklaring jag missat, eller har muslimer en annan syn på hundar och katter?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.