14 mars 2008

"Svensk-svensk" - vad är det?


Svensk-svenskarna måste bli medvetna

Oskar Pripp är etnolog och jobbar som forskningschef på mångkulturellt centrum i Botkyrka.

Han anser att om vi vill motverka en ännu större spricka mellan de svenskar som ser svenska ut och de svenskar som inte ser svenska ut, så måste svensk-svenskarna bli medvetna om sin del i vardagsrasismen. Annars öppnar sig sprickan än mer.
SR

* * *

Ofta ifrågasätts uppdelningen i svenskar och invandrare med motivationen att det leder till ett vi-och-dem-tänkande.

Ändå stöter man i "antirasistiska" texter på ordet "svensk-svenskar", vilket visar på ett behov av särskiljande ord för att kunna diskutera samhällsproblem mellan svenskar och invandrare.

Tanken bakom ordet "svensk-svensk" är antagligen att man vill komma ifrån uppdelningen i svenskar och invandrare som kategorier, men ändå kunna diskutera skillnader mellan vita svenskar och "nysvenskar" ( det senare ett lustigt litet ord, eftersom den historiskt allmänbildade torde associera till fascistiska
Nysvenska Rörelsen).

Nu föredrar jag dock att man använder orden vit och icke-vit, istället för svenskar och invandrare. Orsaken är förstås att alla invandrare inte ser annorlunda ut än vita svenskar (vi har finska, danska, engelska, irländska, euro-amerikanska invandrare etc), och diskussionen om diskriminering handlar förstås inte om vita invandrare utan om icke-vita sådana.

Det blir dock lite krystat (minst sagt) om man talar om svenska barn som lika med "lintottar" med tanke på alla vita europeiska barn som inte är "rågblonda".
Jag har som så många vita svenskar vallonblod, vilket gett mig en rund ansiktsform och - innan jag blev gråhårig - brunt hår (cendré). Precis som Ulf Lundell, som jag för övrigt liknar i profil i ett nummer av Dagens Industris Weekend-bilaga.

Kan slå vad om att han aldrig varit en "lintott".

Nej, skillnaderna mellan vita svenskar och "nysvenskar" är mer subtila än "lintottighet". Därför borde vi begagna oss av orden vit och icke-vit istället för sådana bisarra neologismer som "svensk-svensk" och "nysvensk".

Tänk om man delade upp israeler i "jude-israeler" och "ny-israeler"! Eller engelsmän i "engelsmän-engelsmän" och "nya engelsmän".

Eller samer i "same-samer" och same-ättlingar! Kines-kines, comanche-comanche, ja, kombinationsmöjligheterna äro legio.

* * *

P.S. Så här raljant och osakligt skildras svensk diskriminering av invandrare på SR-länken ovan:

"Sebgi Sengen jobbar som ungdomslots i Botkyrka utanför Stockholm. Hon har ända sedan barndomen mötts av kommentarer och frågor bara för att hon har en mörk hudfärg och mörka ögon.

Hon är också starkt kritisk till skolans sätt att möta den som inte ser ut som en lintott.

– Redan i skolåren märks det tydligt och än i dag får man som icke ursvensk ta del av svenska två, alltså svenska som andraspråk, säger Sebgi Sengen."

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.