26 maj 2008

Cool it
En läsare vid namn Robert Ström rekommenderade dansken Björn Lomborgs "Cool it". Jag har inte läst den (förstås), men det kanske jag kommer att göra. T ex via bibliotekslån.

Misstänker att den är pedagogisk och lättläst, och alltså inte så ansträngande att jag kommer att lägga ifrån mig den (sån't har hänt).

Jag behöver nämligen bli lugnad med tanke på a) bombardemanget med domedagsprofetior, b) mina personliga iakttagelser (gröna vintrar sedan sent 80-tal med vissa undantag) ligger i linje med domedagsprofeternas profetior.

Det är därför jag griper efter varje halmstrå. T ex blev jag glad när jag läste att den globala uppvärmningen eller den regionala åtminstone för Europas del var inställd till 2015 på grund av La Nina, havsströmmar som har en avkylande effekt - i motsats till El Nino, som har en uppvärmande.

http://unrealclimate.blogspot.com/2008/02/la-nina-intensifieras.html

http://klimat.wordpress.com/2007/09/10/notis-la-nina-pa-vag/

http://www.epochtimes.se/articles/2008/03/11/14384.html

Kan vi då lita på att de arktiska isarna inte kommer att smälta och höja havsnivån?

Eller är det bara så att en del av de åtgärder som föreslås för att bromsa den globala uppvärmningen är futila?

Såg förresten ett mycket trösterikt program på Kunskapskanalen igår om alternativa drivmedel. Man fick se bussar drivna på vätgas. Bilindustrin tycks inte ligga på latsidan när det gäller att utveckla motorer som kan gå på alternativ till bensin.

Ty oljepriset är en riktig rysare. (Herregud, börjar låta som en manlig variant på satiriska Batikhäxan, skrivstilsmässigt!)

http://www.vatgas.se/

http://oljepris.se/

http://batikhaxan.blogg.se/

Läste förresten - adress vissa åsiktsfränder i andra frågor - att 10 dollar eller om det var 10 procent av oljepriset berodde på Irakkriget. Men minns inte var jag läste det. Far ju runt som en tossing på nätet. (Batikhäxan igen!)

I Sverige beror bensinpriset dock mest på vår bensinskatt. Hur stor del av bensinpriset är skatt?

Är förslagen om ytterligare höjning av den skatten (för att täcka budgethål som uppstått pga massinvandring och skattesänkningar?) en av dessa känslomässiga, men miljömässigt meningslösa åtgärder som vidtas för att blidka, med Robert Ströms ordval, "miljötokarna"?

Fundera på det ni!

Timbro-maffiosi älskar förstås Lomborgs bok innan de ens läst den, vilket dock fd. Smedjan-pojken och Ayn Rand-fanset Mattias Svensson gjort:

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.785009

http://www.sns.se/zino.aspx?ProductID=794

http://svanberg.wordpress.com/2007/09/12/cool-it/


P.S. Texten blev ju rent stilistiskt förfärlig. Lovar att aldrig någonsin skriva så där pladdrigt igen!

2 Kommentarer:

En vanlig $vensson sa...

Ja, och du hade kunnat kosta på dig en länk när du ändå konstaterat att jag läst boken http://metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.785009

Jean Moulin sa...

Kirrat. Kolla!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.