27 maj 2008

Diskussionsunderlag om Sd


"Serverat på ett fat." "Stekta sparvar som flyger in i munnen." Ja, det finns en massa talesätt som passar in på Sverigedemokraternas utsikter inför riksdagvalet 2010.

Sd behöver inte propagera. Verkligheten propagerar åt dem. TV:s och tidningars rapportering om verkligheten gör hela tiden reklam för Sd utan att vilja det. Ändå vore det trevligt om partiet försökte profilera sig i någon annan fråga än invandringsfrågan.

I den rådande energi- och klimatdebatten öppnar sig ett par alternativ.

Man kan gå ut i annonser i tidningar och affischer på reklampelare med budskap som "sänk bensinskatten" och "bygg ut kärnkraften".

Med tanke på min egen utveckling från pro-feminist till anti-feminist och från invandringsliberal till invandringskritiker, så tror jag att även anti-feminism skulle slå an. I bemärkelsen sann jämställdhet, för det finns ju ingen anledning att behandla medlemmar av det ena könet sämre eller bättre än det andra.

När man pratar med manliga arbetskamrater märker man trötthet på samhällets dubbelmoral rörande män och kvinnor. "Om en man hade sagt eller gjort så där" är en mycket vanlig formulering.

Även dubbelmoralen när det gäller vad man får säga om invandrare och svenskar är ett återkommande tema. Anti-feminister och multi-kultikritiker är ofta samma personer.

Det finns tre frågor där partiets ståndpunkt är känd. Kravet på sänkt övre abortgräns till vecka 12 och förbud mot religiös omskärelse av omyndiga pojkar samt fortsatt förbud mot koscher- och halalslakt. Det är bra krav i linje med vad många tycker.

Sedan inser nog de flesta att partiet är EU-kritiskt, men hur EU-kritiskt? Vill det minska EU:s makt eller att Sverige lämnar EU?

Annonser med beskedet "Sverige ut ur EU" skulle lämna svar på det.

Är dock rädd för att tal om "den nationalistiska principen" eller den "nationalistiska ideologin" som partiets grundsyn kan ge fel associationer och även verka lite krystat.

De flesta väljare tror jag är för nationellt självbestämmande (nationell suveränitet) och väldigt EU-kritiska, om inte så EU-kritiska som jag; min känsla är att de flesta vill att Sverige skall ha en etnisk svensk majoritet på ca 80 procent, inte 70 procent som i dagens läge och i vissa städer ca 50 procent.

På så sätt är många "nationalister", men "nationalism" liksom "nyliberalism", "neokonservatism" och "socialism" upplevs av de flesta (gissar jag) som extrema ståndpunkter för ideologiska sekterister och testuggare. De flesta delar någon eller några åsikter med alla dessa ideologier, fast de inte köper allt i dem.

I fråga om lag och ordning, så finns det förstås en indirekt koppling till invandringsfrågan, men för en tänkande människa, som inte alls är främmande för hårdare tag (drakoniska medel), så
kan ändå retorik om knarkande vänsterdemonstranter och hårdare tag mot knarket uppfattas som pinsam. Liksom feministisk/"moralkonservativ" retorik om kvinnokroppen som sexobjekt. Det senare har jag inget exempel på, bara onda aningar.

Med tanke på partiets etiskt mogna hållning i fråga om aborter (till och med Linda Skugge var en vecka kritisk till dem, för att nästa svamla om pojkaborter), så rör det sig om en balansgång mellan "sexkonservatism" och "sexliberalism", fast abortfrågan inte har mer med sex att göra än. . . tja, polygami.

Sedan tycker jag också att partiet är lite väl vingligt i fråga om huruvida man skall stoppa invandringen i stort sett helt eller tillämpa samma invandrings- och asylpolitik som Danmark och Finland. Denna otydlighet kanske inte är så viktig, eftersom partiet ändå uppfattas som något man bör rösta på för att uttrycka att man vill ha mindre invandring.

Avslutningsvis: profilera er som kärnkraftsförespråkare och anti-feminister, Sd, då skulle ni slippa stå till svars för enbart er invandringspolitik och verka klyftiga nog att ha synpunkter om annat också. Anklagelsen för att vara ett enfrågeparti skulle falla och ni skulle nå ert mål att betraktas som ett "vanligt parti" (något som kanske inte alltid är så bra).

http://sverigedemokraterna.se/

9 Kommentarer:

Steen sa...

"Stekta sparvar som flyger in i munnen."

Siger I det i Sverige, eller stammer det fra H.C.Andersens sang

Brødre, meget langt herfra

http://www.ugle.dk/broedre_meget_langt_herfra.html

Tobias Struck sa...

Jean. Det verkade bli något fel. Jag postar igen. Jag har ett förslag om ett publicistiskt samarbete. Banbrytande finansieringsplan. Skriv till tobias@frihetsguiden.com, så att jag kan skriva till dig...

Anonym sa...

Sd förespråkar just antifeminism, sänkt bensinskatt (trots partistyrelsens ogillande) och kärnkraft, men det vet du förstås redan. Det är sant att man måste just profilera sig i dessa frågor. Bra inlägg!

Anonym sa...

Vi ser frem til den dag, hvor SD danner regering i Sverige.

Det har hidtil været, som om et mørke havde lagt sig over broderlandet.

Lad os forenes i et ønske for Norden, og blæse EU og Globalismen et stykke.

falkeøje

Jean Moulin sa...

Tobias,

jag skriver senare. Måste konsultera mina partners, Berit och Knute.

Berit är p g a utlandsvistelse (ur amerikanskt perspektiv) in communicado; Knute alias Knutte är det pga Bredbandsbolaget, den välrenommérade internetleverantör.

Pengar väcker dock alltid smålännning i mig. Hoppas vi talar stora pengar, big bucks.

Hursomhaver, vänta till i morgon eller torsdag, så har du mejl från mig i inboxen.

Jean Moulin sa...

Tobias II,

tack för beskedet om bensinskatten. Visste inte.

TF sa...

I egenskap av SD-expert måste jag tyvärr uttala att Sverigedemokraterna inte har en chans i nästa riksdagsval.

Jean Moulin sa...

Sd-expert är du förvisso, men ingen välgångsönskare. Kan det senare färga din analys?

Jag är förvisso ingen expert, och jag faller också naturligtvis offer för önsketänkade, men jag är ganska optimistisk.

Det enda jag fruktar är att någon eller några gör bort Sd big time.

Den risken finns tyvärr.

För att inte tala om provokationsagenter, som infiltrerar och ställer till.

Men bortsett från det och utifrån den tilltagande turbulensen, så varrför skulle inte Sd kunna casha in på den?

Anonym sa...

tf maste var en komplett idiot. SD ar det snabbast vaxande partiet i Sverige och kommer in stort i riksdagen, det fattar alla som foljt med debatten de senaste 2 valen oavsett vad man tycker om partiet.

Dagliga brottsrapporter driver in fler valjare till SD for varje dag som gar. For varje dag som gar sa inser fler att SD ar ett "center (liknande)parti" som och stoppa invandringen darfar kan varenda svensk identifiera sej med SD's program.

Dagens centerparti ar ett sosseparti darfor kan inte dagens center jamforas med SD, men som de var forut ar skillnaden inte stor.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.