26 maj 2008

Funderingar om etnicitet


En svensk som är född i Japan blir automatiskt inte japan. Inte ens om svensken bor hela sitt liv där. Inte ens om svensken erhåller japanskt medborgarskap.

Orsaken är att japanskhet är något mer än japanskt medborgarskap. Det är utseende, att se ut som en japan, inte som en svensk med blå ögon och blont hår.

Det är också kulturell tillhörighet. Uppfostras svensken i Japan i svenska värderingar och beteenden, så blir svensken i Japan svensk. Uppfostras han eller hon
enligt japanska värderingar och beteenden, så blir svensken psykologiskt till viss del japan. Helt japansk kan troligen inte svensken känna sig på grund av sitt avvikande utseende.

- - -

Merit Wager frågar: "Varför kallar TT kvinnan svenska?":

"I en artikel från TT, publicerad i Dagens Nyheter under rubriken Svenska köpte baby för att få bostad, envisas artikelskribenten med att kalla den nigerianska kvinnan 'svenska'. Varför? Det rör sig ju om en nigeriansk kvinna, bosatt i Engand, som har varit gift med en svensk!"

http://meritwager.wordpress.com/2008/05/17/varfor-kallar-tt-kvinnan-svenska/

Hon vidareutvecklar det hela här:

"Som jag skriver i mitt inlägg Borde inte rubriken ha varit en annan? så kan man undra om svenskar med dubbla medborgarskap eller svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd i t.ex. Thailand automatiskt känner sig som och vill benämnas 'thailändare'? Själv kan jag aldrig någonsin känna mig som 'svensk', jag är ju finländare oavsett hur länge jag bor i Sverige. Jag tror inte heller att svenskar som bosatt sig i Finland känner sig som 'finländare' eller 'finnar' ens efter decennier i landet."

http://meritwager.wordpress.com/2008/05/19/vand-pa-saken-ar-en-svensk-thailandare-om-han-har-uppehallstillstand-eller-medborgarskap-i-thailand/

- - -

"Rudyard Kipling, Joseph Rudyard Kipling, född 30 december 1865 i Bombay, Maharashtra, Indien, död 18 januari 1936 i sitt hus Batemans nära Burwash, East Sussex, England, Storbritannien, var en brittisk författare och poet. Uppkallad efter sjön Rudyard i Staffordshire."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling

Men ursäkta! Om han var född i Indien och verksam där mesta delen av sitt liv, borde han inte kallas en indisk författare?

Så ni ser, etnicitet går före födelseort.

14 Kommentarer:

Anonym sa...

Vad folk känner sig som bestämmer väl inte du eller någon annan. identitet är någotsom varje person själv får bestämma. Om någon känner sig som svensk så är de svenskar. Basta.

Anonym sa...

Vad jag har sett bland svenskar i utlandet är att man starkare vill påskina sin bakgrund. Exempelvis med högtider och med den svenska flaggan som finns på husknuten.

/paraflex

Anonym sa...

"Om någon känner sig som svensk så är de svenskar."
Tror du verkligen att någon skulle "känna sig" som svensk om andra svenskar skulle anse motsatsen?
Jo, visst är det PK att säga som anonym 1 men den egna självbilden måste speglas i omgivningen, annars är den inget värd.
Om andra tycker att anonym 1 är en idiot så hjälper det inte att anonym 1 själv tror sig vara både listig och stark.
Omgivningen har fällt sin dom.

Anonym sa...

Vi svenskar tror faktiskt att alla andra människor i världen är som vi och om de, mot all förmodan, inte är det så skulle de i alla fall vilja vara det.

Under många år trodde vi att "den svenska modellen" var ett föredöme för resten av världen och vi såg det som något naturligt att det kom delegationer till landet och studerade våra framsteg.
Att tron på modellen lever kvar visas genom att södertäljes Anders Lago nyligen varit i den amerikanska kongressen och lärt världens största invandrarland hur man integrerar invandrare. Naturligtvis har detta fått stort genomslag i media och åter visat Sveriges överlägsenhet.

Att kalla utlänningar för svenskar är inte bara ett tidningsknep för att sälja lösnummer utan också ett sätt att vara snäll. Eftersom de flesta inget hellre vill än att bli svensk så finns det inget snällare än att kalla dem för svenskar. De vill ju i alla fall innerst inne vara det och vi vill ju inte exkludera någon stackare som haft oturen att födas som pakistanier eller indier, eller hur?

Anonym sa...

Kan också nämna den engelske popsångaren Cliff Richard som är född i Indien, om jag inte minns fel i Bombay.
Men ingen har någonsin kallat honom för indier.

Jean Moulin sa...

Bra exempel, Rune.

Vidare har vi Edith Södergran, som Göran Hägg stoppar in i sin svenska litteraturhistoria liksom en rad andra finlands-svenska författare.

Anonym sa...

De finlandssvenska författarna må vara svenskspråkiga men de är verkligen inte svenska. De är finländska författare.

Som tur är så kommer era försök att dela upp människor i grupper efter eget behag att misslyckas. Precis som det alltid har gjort. Vissa känner sig som svenskar och ser sig själv som det, vissa gör det inte och det har inte så stor betydelse. Människor är vi allihop.

Anonym sa...

"dela upp människor i grupper efter eget behag"

Vilket urbota dumt yttrande. Fattar du inte att en människa fungerar i ett socialt sammanhang och är beroende av vad omgivningen tycker och tänker?

Anonym sa...

Då är det väl upp till dig att släppa in dem i ditt sociala sammanhang.

Identitet handlar om vad personen själv tycker. Sen kan jag acceptera det eller vara en främlingsfientlig mupp och hävda något annat. Vidga dina vyer. Det skulle göra dig gott.

Anonym sa...

Främlingsfientlig? Jag är inte främlingsfientlig men du tycker tydligen det. Vilket bevisar min tes.
Det är omgivningen som bestämmer vår identitet.

Anonym sa...

Jag har också kommit fram till att det här med identitet är flytande.
Som svensk boende i Japan förstår jag precis hur japanerna tänker och tycker numera att det är rätt obefogat av invandrare i Sverige att kräva att få kalla sig "svenskar".
Helt uppenbart blir man inte automatiskt medborgare och kulturellt invigd i ett annat land enbart därför att man råkar bo där och ha bott där ett tag. Det krävs mer liksom.
Jag tycker att man skall vara stolt över sitt ursprung och se det som en fördel snarare än att tycka att folk är rasistiska när de säger vad som är uppenbart: att man inte kan önska sig till en viss kulturell identitet. Det krävs mera.

MVH
Karin i Japan

Jean Moulin sa...

Hej doktorn!

Kul att ha en läsare i Japan.

Japan kommer ibland upp i diskussionen som exempel på hur man bevarat en distinkt kultur trots anammandet av moderniteten.
I alla fall den materiella sidan av den.

Vidare nämns Japan av invandringsrestriktionister som en förebild.

Visserligen har man fått kritik av FN för sin flyktingpolitik, men det tror jag man överlever.

Japan-födde Jared Taylor:

". . . [the]Japanese are more group-oriented than Europeans, and might respond to a serious more-babies-for-the-fatherland campaign.
But open the country to Turks and Bangladeshis? Never!
Most Japanese are determined to find solutions that do not involve importing foreigners because they are deeply attached to their ancient, subtle culture. They believe that only native-born Japanese can understand or maintain it. "
Elliot Lake Nesws & Views

Anonym sa...

Japan som förebild? Deras kollektivism var ju fin under andra världskriget...

Anonym sa...

Karin, det är inte invandrarna i Sverige som kräver att få kalla sig "svenskar".
Det är vissa etniska svenskar som envisas att kalla invandrare för "svenskar" eftersom att vara svensk är det finaste som finns.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.