19 maj 2008

Hederskulturen i Sverige

Jag har ofta undrat om inte den inkonsekventa, stundom rabiata jämställdhetsivern hos feminister är ett tecken på sin motsats: en omedveten reaktion på att svenska
män inte kan förena mjukhet och hårdhet på rätt sätt.

Att feministerna egentligen längtar efter att leva i ett patriarkalt samhälle, där mannen bestämmer och kvinnan är förtryckt, hellre det än dagens ytliga och glädjelösa konsumstionsamhälle.

Hur skulle man annars kunna förklara att samma personer som kräver att kvinnor skall få bada topless i badhus även är för särskilda badtider för kvinnliga muslimer?

Inser man inte att det senare kravet utgår från en kvinnosyn, som om den breder ut sig, kommer att rulla tillbaka alla framsteg som gjorts för att ge kvinnor och män samma rättigheter?

Eller tror man att mötet med den svenska frigjordheten kommer att mjuka upp denna kvinnosyn, och efter hand leda till en syntes mellan den och den feministiska, som. . . ja, hur skulle den ta sig ut?

Tänker man inte i folkmängd? Om en sådan syntes skulle vara möjlig, så skulle det kräva ett tvärstopp i ökningen av antalet anhängare av hederskultur i detta land.

Om det är sant, att ca 100 000 tjejer lever under hedersförtryck i Sverige, hur många hedersförtryckande män finns det i så fall? Rimligen det dubbla och kanske än fler, om man räknar in alla bröder, alla onklar, etc.

Skulle deras antal ytterligare öka, så skulle det antagligen leda till trakasserier på gator och torg av kvinnor som trippar omkring i kortkort. Och topless i kommunala simhallar kan man helt glömma!

Men ett sådant strategiskt tänkande tycks vara feminister helt främmande. Just därför ifrågasätter jag allvaret hos speciellt den skrikiga yngre feministvarianten.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Om man inte låter muslimska kvinnor få speciella badtider så kommer de aldrig få bada. Deras män skulle aldrig låta dem bada och det går inte att övertyga dem det heller. Så för att de ska få lite mer frihet så är det kanske bra att de får speciella badtider.

Anonym sa...

Ett steg mot frihet måste vara ett bra steg. Eller?

Anonym sa...

emil... Du har inget förstått. Det är inte vårt problem att muslimska kvinnor inte får komma ut ur huset. Det är deras eget. Vi har inget som helst ansvar att förändra vårt samhälle för att muslimerna lättare skall kunna leva ut sin livsstil.

Anonym sa...

Nej det är inte vårt problem att muslimska kvinnor har mindre frihet än svenska kvinnor. Men varför kan vi inte ge dem dessa badtider? De tror ju faktiskt på en gud som säger detta. Varför kan vi inte ge dem lite mer frihet. Ingen mår ju dåligt av detta.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.