24 maj 2008

Intervju med Vaclav Klaus


Jag är en gammal miljöpessimist (oroat mig för den globala uppvärmningen sedan 1973), men utrustad med ett öppet sinne för andra synvinklar, speciellt som miljöfrågan är en som jag vill ha fel i.

Söker tröst i ett slags "miljörevisionism" av det slag som man kanske kan påstå att Tjeckiens president Vaclav Klaus företräder.

På en stadsvandring i Prag berättade vår guide att presidenten var en passionerad tennisspelare, men inte en särskilt bra sådan, varför alla motståndare
av artighet och opportunism spelade så dåligt som möjligt för att låta honom vinna. (Detta som förklaring till fotot på honom ovan!)

Här ett smakprov ur en intervju med honom:

"Ni kommer från den tjeckiska republiken; ni har erfarenhet av hur det är att få friheten helt undertryckt. Hur förhåller sig den här [miljö-] frågan till friheten?

Klaus: Jag är känslig, kanske överkänslig i det här avseendet, men jag lyssnar till anföranden från globala-uppvärmnings-alarmister - miljövänner i allmänhet. Jag hör meningarna, idéer, som för mig låter väldiga lika de under den kommunistiska eran.

Åter finns det någon som vill orkestrera vårt liv, åter någon som vet bättre än alla vi andra vad som är bra för mig, för oss, och som försöker reglera, kontrollera, att övervaka samhället och i detta avseendet finns det en strukturell likhet med mina erfarenheter i det förflutna
."

http://www.thenewamerican.com/node/7933#SlideFrame_1

3 Kommentarer:

Carl T sa...

Jag skulle tro att riktiga miljövänner betydligt mera oroar sig för industrins ständigt fler gifter och sådant som genmodifierade livsmedel (och globalisering och storföretag över huvud) än för klimatfrågan. Men det passar storindustrins och det kosmopolitiska kapitalets dogmatiska vänner att inte låtsas om den saken. Låt oss inte finna oss i den förljugna konstruktionen.

Jean Moulin sa...

Jag sympatiserar helt med din synvinkel. Trots att jag inte är anhängare av distributismen eller vad det heter.

Men turbo-kapitalismen är inget ideal.

Jag vet att man drar ett löjets skimmer över sig när man använder ord som sammansvärjning och konspiration, men jag hittar inga bättre ord för det som vissa superkapitalister ägnar sig åt, när de försöker riva nationsgränser och verka för t ex en interkontinental integration mellan EU och NAU.

Så jag är på din sida till ganska stor del.

Och jag är givetvis nyprotektionist och nyisolationist.

Sveríge ut ur EU!

Anonym sa...

Boken Cool it läs den! Sen kan ni miljötokar återkomma.
Roberth Ström

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.