30 maj 2008

Slöseri med "energi"

Eftersom jag befunnit mig i Sverige under den senaste veckan, utan egen dator har det inte blivit tillfälle att skriva något på bloggen.
Mest har jag förundrats över vad som skrivs i tidningarna, visas på TV och som anses vara viktigt.
Som en musiktävling med någon som heter Perrelli?

Jag åser också med förvåning hur man ägnar sig åt att flytta tomma burkar, kartonger, flaskor och lock runt i svenska hem.
Hur alla dessa tomma förpackningar fyller köksbänkar och garage. Hur man använder massor av tid och resurser till att diska, skölja, lasta, transportera, omlasta och köra allt detta till ställen där de på nytt omlastas och transporteras….

Ser också att engelska politiker har kommit upp med en idé som ärligt och utan omsvep visar vad hysterin runt koldioxid egentligen handlar om.
Varje individ ska få ett, av staten utfärdat, ransoneringskort att användas när man tankar, flyger eller betalar för hushållsenergi. Kommittén säger att ett personligt energikort är det bästa och mest rättvisa sättet för att kontrollera engelsmännens energianvändning "utan att det blir orättvist för de fattiga.
"Där är det, gott folk! De som producerar mer ska betala mera. I rättvisans namn ska ingen ha mer än någon annan.
Miljöfanatismen är ingenting annat än ett krig mot kapitalismen.
Engelska regeringen säger att de stöder programmet men att det är lite före sin tid. Man avslöjar inte heller hur staten ska få en bit av kakan, men var lugna…programmet kommer snart till ett "land i din närhet" och då är det uträknat i detalj.

6 Kommentarer:

Anonym sa...

Man måste vara redigt korkad om man ifrågasätter kretsloppstanken. Att använda gammalt skräp till att tillverka nya saker är väl sunt på alla sätt? Eller är det ett krig mot kapitalismen det också??

Jean Moulin sa...

Kul att du tagit dig tid att blogga, Berit.

Den för mig
angelägnaste "miljöfrågan" är en sänkning av bensinskatten.

Utan tvivel är det så att verkliga eller obefintliga miljöhot gynnar de som vill ge politiker och byråkrater ökad makt samt höja skattetrycket.

(Har skickat mejl till dig och Knute.)

Berit sa...

Sopsortering och återanvändning använder mycket mer energi än vad man får tillbaka i besparingar. Det är enbart återanvändning av aluminiumburkar som kan ursäktas, men människor känner sig så duktiga när de sorterar sopor att det också är av betydelse.

Anonym sa...

På vilket sätt då Berit? För att jag använder min egen energi??

magnus sa...

anonym: "Man måste vara redigt korkad om man ifrågasätter kretsloppstanken.

I så fall är majoriteten av forskare och professorer i anslutning till området redigt korkade. Det råder faktiskt enighet om att sopsortering inte är miljömässigt rätt.

Detta beror på stora energiförluster och en allför låg kvalitet på återvunnet material att det ska kunna användas till något vettigt, där förbränning istället ger stor nytta i utvunnen energi och i dag är miljövänlig.

Om du nu hade varit någorlunda intelligent och normalt påläst hade du noterat att professorer som arbetar med resursfrågor med all tydligher uttryckt detta på DN debatt var och vartannat år senaste åren. Men politiker och kommuner kör på som vanligt. Kommuner som beställt utredningar har fatta beslut rakt i strid mot utredarnas resultat! Detta har också, oftast i mindre notiser, nämnts i media.

Carl T sa...

Sant, Berit. Dock inte traditionell återanvändning, sparsamhet och produktion/odling nära köpplatsen. Det är m.a.o. hela överkonsumtionssamhället med dess fullkomligt onödiga masstransporter som måste bort.

För min del får man förresten gärna ta kapitalismen av daga. Lika gärna som socialismen och globaliseringen. Storföretag, masstillverkad s.k. populärkultur och bank- och börssystemet förslavar minst lika bra som den totalitära storstaten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.