21 maj 2008

Östhammar: 92 procent vill ha skolavslutning i kyrkan

Så var det dags igen, diskussionen om skolavslutningen inför sommarlovet. Skolledningen i Östhammar i Uppland vill med stöd av Barn- och elevskyddslagen bryta traditionen att hålla avslutningen i kyrkan. "Vi vill förebygga att elever känner sig kränkta."

Förra året skrev jag om en
biskop Persenius som inte alls vill ha några skolavslutningar i kyrkorna. Vilken feghet! Undrar om inte de flesta muslimer gärna skulle ha en stämningsfull skolavslutning i en fin kyrka. De borde inte hitta någon anledning att protestera. Prästerna är ju numera så mångkulturella och politiskt korrekta att de bara är glada att slippa blanda in kristendom. De kan ju prata politik och Palestina i stället, det brukar de ändå göra, precis som yrkesbröderna i moskéerna. Fast när de ena säger "frid" säger de andra "jihad".

Den där biskopen tror att kyrkorna är exklusiva tillhåll för redan frälsta, andra gör sig inte besvär. Men så är det inte, kyrkorna tillhör hela folket och är en del av vår kultur, vårt kulturarv. En gång i tiden fungerade de som både tidning, telefon, radio och TV och var fulla av liv och rörelse. Han är förstås inte ensam om sina åsikter, många föräldrar vill inte heller ha skolavslutning i kyrkan. De har fått för sig att kristendomen är hemsk men islam måste man ha överseende med, därför att de stackars muslimerna förtrycks av vår västerländska kapitalism och kolonialism och så vidare. Vilket ärligt talat är helt uppåt väggarna, de förtrycks av sina egna och inte minst av sin så kallade religion.

Egentligen gillar varken skolledning eller föräldrar islam, men det törs de inte säga utan låter sin avsky gå ut över religion i allmänhet och kristendom i synnerhet. Resultatet blir "negativ särbehandling" för icke-muslimer och tomma kyrkor. Jag menar, man behöver inte vara troende för att gå i kyrkan, man kan gå dit för gemenskapens skull också. Man behöver inte läsa med i trosbekännelsen. Eller om man gör det behöver man inte bokstavligen tro på den. Men det fattar inte biskopen. För övrigt brukar skolavslutningar vara profana tillställningar med någon sommarpsalm och utan muslimkränkande påståenden om att Jesus är Guds son etc.

Men saken är klar enligt rektorn i Östhammar. Barn- och elevskyddslagen tillåter inte kyrkbesök för muslimer. Däremot går det bra att låta Malmöelever åka på studieresa till islamistdiktaturen Saudiarabien och underkuva sig islam.

Bild: Icke-muslimska elever på en engelsk skola tvingades att bära slöjor. Är det sådant som väntar oss?

Europa är mitt uppe i en trevägs kulturkrig mellan kristna, icke-religiösa och muslimer. Brussels Journal

13 Kommentarer:

Anonym sa...

92% påminner om resultatet av en folkomröstning i Burma...

Anonym sa...

Hoppas att föräldrarna tar saken i egna händer. Nonchalerar skolavslutningen i skolan och ordnar en egen avslutning i kyrkan. Hoppas dessutom att denna rektor för all framtid får känna av folks avsky för sin PK och sitt förakt får våra svenska traditioner.

Minns att på några platser i fjor, så ordnade föräldrarna en egen skolavslutning i kyrkan då de råkat ut för liknande åtgärder av "fega" rektorer.

Anonym sa...

Va är det sant att icke muslimska elever tvingades bära slöja?

Anonym sa...

Det er glædeligt, at man atter følger traditionen.
Kristne kan også føle sig krænket, men muslimerne har for længe fået lov at være ene om det.

falkeøje

Jean Moulin sa...

Jag undviker att gå i högmässan av rädsla för invandringspolitiska utspel från predikstolen.

Jean Moulin sa...

Pga att den brittiska integrationslagen stipulerar att en islamsk skola måste ta emot 10 procent icke-muslimska elever, så tvingades dessa att bära slöja på skolan, eftersom det är en del av den kvinnliga skoluniformen.

Hela historien här:

Daily Mail

Vad som mest oroar mig är om elever tvingas - av sina föräldrar - att gå i en muslimsk skola. Jag kan tänka mig att få icke-muslimer frivilligt skulle göra det.
Och hur många icke-muslimska föräldrar skickar frivilligt sina barn till en muslimsk skola? Tillräckligt många för att fylla den tioprocentiga kvoten? Kan myndigheter indirekt tvinga icke-muslimer att fylla den?

Anonym sa...

Det är väl bara att ge dem ledigt som inte klarar av att gå till kyrkan på avslutningen.

Knute sa...

Brussels Journal:

Europe is in the middle of a three-way culture war between Christians, secularists and Muslims. Both the secularists and the Christians feel threatened by radical Islam. Anti-religious secularists hold that Islam is dangerous for one reason only, namely that, like Christianity, it is a religion. They fail to grasp that Islam, rather than being a transcendental religion, resembles a totalitarian political ideology in the guise of a religion. It aims to impose Islamic law on everyone, including non-Muslims.

Anonym sa...

Skolavslutning i mosken kanske är ett alternativ, det förslaget kommer att stödjas av ledande politiker så sant som jag skall emigrera.

Anonym sa...

Skolledningen i Östhammar tycks lida av kristendomsfobi.

Anonym sa...

Kristendomsfobi är väl lika sunt som islamofobi.

Knute sa...

Anonym, du misslyckas med att förstå att islam snarare än en transcendental religion, liknar en totalitär politisk ideologi i form av en religion. Den syftar till att införa islamisk lag för alla, även icke-muslimer.

(Ur citatet från Brussels Journal i kommentaren ovan)

Om du är "kristofobisk" innebär att du hyser en god portion självförakt och självhat. Vårt demokratiska politiska system är präglad av de kristna värderingarna. Kristendomen gör skillnad mellan politik och religion, vilken är förutsättningen för demokrati.

Anonym sa...

Nej, demokratin är inte influerad av kristna värderingar. Det var kristendomen som så till att kungarna hade den makten de hade. Allt annat är skitsnack. Människor med makt använder sig av religionen för att kväsa folk. Oavsett vilken tro de har.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.